open-navfaktor-logo
search
Veliki broj
Roditelji razmatraju podizanje kolektivne tužbe zbog razbolijevanja učenika na Jahorini
Roditelji učenika petog razreda Osnovne škole "Branko Radičević" Banja Luka, nakon što su im djeca tokom boravka u školi u prirodi na Jahorini prošle sedmice dobila stomačne tegobe i završila na infuziji, razmatraju da podignu kolektivnu tužbu.
24.05.2022. u 08:17
get url
text

Slučajevi učenika koji su na četvorodnevnoj školi u prirodi u hotelu "Nebojša" na Jahorini dobili teške stomačne tegobe privukli su veliku pažnju javnosti jer su u pitanju deseci djece iz tri osnovne škole iz dva grada.

Nakon slučajeva stomačnih tegoba kod učenika osnovnih škola "Branko Ćopić" i "Petar Kočić" iz Prijedora, tokom boravka u hotelu "Nebojša" na Jahorini stomačne tegobe prošle sedmice su dobili i učenici OŠ "Branko Radičević" iz Banja Luke.

Kako je za Nezavisne rekao Dragan Malić, otac dječaka koji je na Jahorini dobio stomačne tegobe te završio na infuziji u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, jedna učiteljica je samoinicijativno na Jahorini prikupila uzorak stolice jednog učenika i odnijela na analizu.

- Dobila je razultate da je u uzorku prisutan rota virus. Međutim, postavlja se pitanje da li je moguće da tako veliki broj djece u tako kratkom vremenu osjeti tegobe, jer po objašnjenju nekih ljekara s kojima smo razgovarali to se ranije nije dešavalo - rekao je Malić.

Kazao je da je u turi u kojoj je bio njegov sin sigurno je oko 50 posto djece ispoljilo simptome.

- Nas su iz agencije koja je organizirala putovanje, ali i iz škole, uvjeravali da će sve biti u najboljem redu. Roditelji su tražili da djeca idu u drugi hotel, pa čak i da ga skuplje platimo, ali su oni to kategorički odbijali - naveo je Malić.

Istakao je da roditelji razmišljaju o podizanju kolektivne tužbe ili nekom drugom pravnom lijeku, te da će se posavjetovati s pravnicima.

Da se o podizanju tužbe razmišlja, potvrdila je za Nezavisne i jedna majka đaka Osnovne škole "Branko Radičević" koji je na Jahorini boravio prethodne sedmice.

- Neki roditelji su otišli da rade nalaz krvi i stolice, pa ako se pokaže da nije virus već nešto drugo, onda će u tom slučaju podići tužbu - rekla je ona.

VEZANI TEKST - Nova trovanja učenika u hotelu na Jahorini, zatražena vanredna inspekcija

Dodala je da neki roditelji razmišljaju da podignu tužbu bez obzira na ishod urađenih nalaza, jer se slučajevi učenika koji su se razboljeli ponavljaju.

- Djeca su drugu noć počela da povraćaju, u petak navečer su ih vratili kući. Mi smo ih dočekali kod škole u dva sata ujutro. Bilo je strašno kako su izgledali i djeca, ali i učiteljice, koje su pored njih provele čitavu noć - kazala je ova majka, koja navodi da zna za primjer učenika iz drugih škola koji su boravili u nekom drugom hotelu, te da ta djeca nisu imala stomačne tegobe.

Nakon razbolijevanja učenika iz škole "Petar Kočić" iz Prijedora, iz Instituta za javno zdravstvo RS-a i Inspekcije za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Istočnog Sarajeva izvršili su kontrole u hotelu "Nebojša", poslije čega su iz ovog hotela kazali da su uzeti uzorci hrane uredni.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je, nakon novog slučaja, obustavilo sve daljnje učeničke ekskurzije u kojima bi djeca trebalo da borave u hotelu "Nebojša". Naložena je i vanredna inspekcijska kontrola.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.