open-navfaktor-logo
search
Istinom protiv laži
Roditelji ubijene djece konačno dočekali: u Tuzli otvoren Memorijalni centar "Kapija"
Samo desetak metara od mjesta gdje su, 25. maja 1995. godine, srpske snage s Ozrena granatom ubile 71 osobu, u Tuzli je danas otvoren Memorijalni centar "Kapija". Posjetioci će već od sutra moći pogledati postavku koja na jednom mjestu okuplja forografije svih žrtava masakra te njihove lične predmete.
22.05.2020. u 12:30
get url
text
Memorijalni centar "Kapija"
Memorijalni centar "Kapija"

- Bio sam na većini ročišta tokom suđenja zločincu Novaku Đukiću. Da smo ovo tada imali ne bi on tako lako mogao govoriti da smo mi sami podmetnuli granatu. Da smo bogdom imali ovo prije 15 godina, ali šta je tu je - kaže Arif Ahmetašević, čija kćerka Edina ubijena na Kapiji kada je imala samo 20 godina.

Podsjećamo, Novak Đukić je pred Sudom BiH po Krivičnom zakonu bivše SFRJ prevosnažno osuđen na 20 godina, jer je kao komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske (VRS), 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu. Prilikom granatiranja Tuzle u centru grada, na Kapiji, ubijena je 71 osoba. Đukić je, ranije, po Krivičnom zakonu BiH prvobitno osuđen na 25 godina zatvora, ali je Ustavni sud BiH zaključio da je u njegovom slučaju trebao biti primijenjen blaži zakon, pa je u međuvremenu pušten iz pritvora. Boravak na slobodi Đukić je iskoristio za bijeg u Srbiju i više se nikada nije vratio u BiH. Predat je zahtjev da izdržava kaznu u Srbiji, ali ratni zločin izbjegava rošišta pravdajaući se lošim zdravstvenim stanjem i još uvijek je na slobodi.

- Kada uđem u ovaj Memorijalni centar osjećam tugu i bol. Nekad mi je dobro, a nekada ne mogu dođi ni na obilježevanje 25. maja. Moja supruga već 15 godina ne može da dođe, mislim da bi joj bio kraj kada bi došla - priča Ahmetašević.

Autor postavke u Memorijalnom centru "Kapija" je Senad Begović iz Centra za kulturu. On kaže da će u muzeju biti profesor historije koji će biti na raspolaganju svim posjetiocima.

- Postavka obuhvata izvornu građu koja je nastajala neporedno nakon maskakra na kapiji. Imamo onele s usječcima iz dnevne štampe, izvještaj komisija koje su radile na dan tragedije i poslije, portreti ubijenih, a bit će prikazan i dokumentarni film Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o suđenju Novaku Đukiću. Tu su i drugi dokumenti vezani za ovu temu, a naša je namjera da se ovo postane informaciono-dokumentacioni centar - kaže Begović.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović kaže da se "Kapija" dogodila pred raj rata, kada su zločinci imali cilj da ubiju što više civila.

- Početkom proljeća 1995. godine bili su ponovljene markale u Sarajevu, pa se zatim dogodila Kapija, a onda su nastavili realizaciju svog užasnog zločinačkog plana 11. jula u Srebrenici gdje su počinili genocid. Tada su već imali strategiju laži i u Hagu postoje dokazi o toj strategiji. Oni to nastavljaju negiranjem zločina i genocida. Mi se želimo odbraniti istinom od laži, da imamo vječiti pijetet prema žrtvama i da ne damo zločincima da lažu. Istina je jača od laži samo pod uslovom da je sadžana u memorijalnoj i spomeničkoj kulturi. Ovaj centar je čuvar dokaza o zločinu na Kapiji - kaže Jasmin Imamović.

Za Edina Hurića, predsjednika Udruženja "25. maj - Kapija" otvaranje Memorijalnog centra predstavlja ostvarenje sna. Ovaj čovjek koji je teško ranjen na Kapiji, kaže da su žrtve konačno dobile barem neki vid satisfakcije.

- Nakon 25 godina mi nismo dočekali pravdu. Zločinac je na slobodi, a mi nemamo nikakve privilegije kao civilne žrtve rata. Roditelji će konačno dobiti neku satisfakciju. Svako ko uđe u ovaj Memorijalni centar skinut će mali dio bremena s roditelja ubijene djece, jer oni će vidjeti da vršnjaci njihove djece posjećuju ovu postavku - kaže Edin Hurić.

Elvis Enko Alagić, reprezentativac BiH u stonom tenisu imao je samo 17 godina kada je ubijen na Kapiji. Njegov otac Šemsudin Alagić kaže da je Memorijalni centar mjesto gdje se ruše neistine i gdje će roditelji dobiti satisfakciju.

Memorijalni centar "Kapija" subotom će biti otvoren od 9 do 14 sati, a svakim radnim danom od 8 do 16 sati. Postavku će, pored posjetilaca, moći online vidjeti svi zainteresirani bilo gdje na svijetu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.