open-navfaktor-logo
search
Razvoj turizma
Rošić: Aerodrom Bihać je kapitalni projekat za USK i Vlada FBiH je to prepoznala, ali kantonalna vlast nije
U okviru kapitalnih tranfera javnim preduzećima u Federaciji BiH u budžetu za ovu godinu planirano je da se izdvoji 19,7 miliona KM za Aerodrom Bihać. Husein Rošić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kaže kako je izgradnja Aerodroma Bihać od prevelike važnosti za Unsko-sanski kanton, a u kojem je primarna grana turizam.
07.01.2022. u 13:29
get url
text
Aerodrom Bihać
Aerodrom Bihać

Ni marke nisu dali 

- Mi smo jako zadovoljni takvim odnosom Vlade Federacije BiH jer to je jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata kako za Bihać, tako i za kompletan Unsko-sanski kanton. Jer, vidite, naša primarna grana je turizam. Doduše, u pandemijsko vrijeme ona nije pokazala ona naša očekivanja, ali sve su bolje posjete Nacionalnom parku Una, dolazak stranih turista, tako da će to biti svakako doprinos većem razvoju turizma na Unsko-sanskom kantonu - govori nam Rošić i dodaje:

- Moram kazati kako nismo zadovoljni dinamikom kada je riječ o tom projektu, ali i drugim projektima na USK. To je nešto čime ćemo se morati pozabaviti u narednom periodu. Ovdašnja vlast, koliko je meni poznato, nije ni marke dala u posljednje tri godine za ovaj značajan kapitalni projekat, izgradnje Aerodroma Bihać, tako da mi osiguravamo novac i za USK preko Međunarodog monetarnog fonda, međutim, nisam primijetio poboljšanja.

Osvrnuo se ponovo na turizam u ovom kantonu i značaj aerodroma.

- Mi smo imali skoro milionske posjete Nacionalnom parku Una, pa zamislite koji će to broj biti kada budemo imali Aerodrom Bihać, koliko će turista dolaziti iz zemalja zapadne Evrope, a naročito u posljednje vrijeme imamo posjete ljudi iz Saudijske Arabije, Kuvajta, Turske... Toliko smo se trudili, borili, pa krene talgo voz Sarajevo - Bihać, a onda je ovdašnja vlast tu liniju, voz, označila kao jedino prijevozno sredstvo koje koriste migranti, što naravno nije tačno, i eto izgubismo tu liniju, ali se nadam da ćemo je ponovo vratiti - govori Rošić.

VEZANI TEKST - Hamdija Abdić Tigar: Sa aerodromom u Bihaću u Krajinu će doći i veće investicije iz cijelog svijeta

Pitali smo kada se mogu očekivati konkretni radovi na izgradnji Aerodroma Bihać.

Na eksproprijaciju otišao višemilionski iznos 

- Oni su završili eksproprijaciju gradskog zemljišta, koliko je meni poznato. S obzirom na to da imaju uzak prostor za slijetanje, oni to žele proširiti, i ide eksproprijacija od privatnih osoba. Taj proces eksproprijacije traje već četiri-pet godina i mislim da su na to potrošena ogromna milionska sredstva. Vlada FBiH zaista ima sluha za ovaj kanton, dok ovdašnje vlasti dosta pasivno rade i nisu ozbiljni u svojim namjerama - govori Rošić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.