open-navfaktor-logo
search
Izvještaj o radu MUP-a
Rošić: Sudeći po onome što govori u medijima Čampara je neozbiljan, kao i njegov dokument
Krajnje neprimjereno sam prozvan od strane Ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, i to samo zbog činjenice da sam kritički progovorio o izvještaju njegovog ministarstva, rekao je za Faktor zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH Husein Rošić.
10.12.2020. u 17:48
get url
text
Husein Rošić
Husein Rošić

Navodi i da je iznenađen, jer Čampara nije kao izvjestilac u Parlamentu komentirao njegovu diskusiju, nego to čini u medijima.

Nakon što je Rošić kritizirao izvještaj o radu Ministasrtva unutrašnjih poslova, rekavši, između ostalog, da je napisan na samo tri stranice, oglasio se i ministar Čampara.

- Nije mi najjasnije da jednom zastupniku koji dolazi iz Krajine, dijelu BiH najpogođenijim migrantskom krizom, može toliko smetati što sam pohvalio policijskog komesara Muju Koričića da radi odličan posao, kao što i radi obzirom na uslove u kojima se nalazi, jer upravo u tome leži frustracija Huseina Rošića - rekao je, između ostalog, Čampara.

Ministar je Rošiću poručio da "ako ga je toliko pogodio izvještaj" pokrene njegovu smjenu.

- Čampara tvrdi kako sam ja "frustriran" što on hvali i ocjenjuje rad komesara MUP-a USK-a gospodina Koričića, a na Parlamentu mi nije odgovorio na činjenicu da u izvještaju FUP-a na stranici 88, stoji da se protiv našeg komesara vodi krivični postupak zaveden pod br. 1313-28/20 od 05.06.2020. godine. Ministar nije dao odgovor na moj upit u Parlamentu, ali je nastavio iznositi ocjene o radu našeg komesara i u javnosti. On očito ni vlastiti materijal koji je branio nije pročitao kao što nije čitao ni Zakon o unutrašnjim poslovima USK, tačnije član 49, gdje je nedvosmisleno opisano ko ocjenjuje rad komesara MUP–a USK - kaže Rošić.

Zbog skromne podrške na Parlamentu, u naletu bijesa, a pomalo i neznanja, dodaje on, gospodin Čampara tvrdi kako sam se ja kod njegovog izvještaja javio "uopće da nešto prokomentiram u dvije godine", aludirajući na moju zastupničku neaktivnost.

- Samo sam se na 16. sjednici za riječ ukupno javio devet puta i pokušavam dati svoj doprinos u svim tačkama koje su imanentne mojoj struci i iskustvu. Čampara uzima sebi za pravo da ocjenjuje moj aktivitet zastupnika, a ne bi dozvolio da ja na relevantnim činjenicama komentiram njegov izvještaj - navodi Rošić.

Neću ovdje komentirati, dodaje zastupnik SDA, neozbiljne konstatacije o mojim "mentorima" i "savjetnicima", niti njegovu aluziju o mojoj "frustraciji" što nisam "ministar i premijer FBiH", kao što neozbiljnim cijenim da od "raspoloženja" mojih kolegica i kolega ovisi prolaz izvještaja.

- Uvjeren sam da većina zastupnika čita materijale i na osnovu njih donosi svoj sud. Na kraju, želim jasno ponoviti ono što sam kazao i u Parlamentu, a to je činjenica da je izvještaj gospodina Čampare jedan krajnje neozbiljan dokument i vjerovatno je to razlog što je dobio skromnu podršku, a po ovome što govori u medijima da je i on sam neozbiljan - zaključio je Rošić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.