open-navfaktor-logo
search
Danas ćemo, sutra ćemo
Rovovska borba za mjesto direktora OSA-e: Šef NiP-a već mjesecima najavljuje smjenu Osmice, šta kaže Zakon
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i šef Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je za BHRT da će na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH biti saopćeno ime kandidata za novog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).
09.02.2023. u 18:18
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Poništavaju se konkursi za čelnike policijskih agencija, kandidat za direktora OSA-e Erduan Kafedžić?

- Ime će biti pročitano na sjednici Vijeća ministara. Za njega ćemo preuzeti punu odgovornost. Odgovorna, profesionalna, vrlo sposobna, stručna i etična osoba. Logično je da biramo ljude koji su nam bliski i za koje vjerujemo da su kvalitetni i da imaju normalne diplome - rekao je Konaković, te dodao da neće biti smijenjen samo direktor OSA-e Osman Mehmedagić, već i svi drugi "koji nisu radili dobro svoj posao".

Konaković je, podsjetimo, prije mjesec dana također najavljivao ovaj scenarij. 

- Nije poenta što ćemo samo promijeniti sastav Vijeća ministara, dakle, prvi dan ili prve sedmice rada Vijeća ministara mijenja se čelnik institucije koja je glavni alat za pritisak na vas i na nas, na novinare, na medije, na političare, dakle, direktor OSA-e - rekao je on za Face TV. 

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije ni na prvoj sjednici održanoj 25. januara, a ni na današnjoj razmatralo imenovanje direktora OSA-e, jer postoje procedure razrješavanja i imenovanja, u skladu sa zakonom. 

Danas je to izgleda neko izgleda i pojasnio Konakoviću te je nakon sjednice Vijeća ministara, umjesto euforičnih poruka o "skidanju glave zmaju" rekao: 

- Kreće zakonito razrješenje direktora OSA-e, treba zasjedati odbor na kojem kreće procedura razrješenja i imenovanja. Danas smo se to vrlo lako usaglasili. O imenima nećemo govoriti, sve o čemu ste spekulirali nisu ta imena - rekao je on. 

I upravo na "zakonitom" i jeste poenta, a ne onako kako je to šef NiP-a mislio, prekršit ćemo zakone i procedure jer se nama žuri. Uostalom, kako može uopće neko biti razriješen ili imenovan nego u skladu sa zakonom!? 

Zakonom o OSA-i u članu 25. definirana je procedura imenovanja direktora i zamjenika direktora. 

"Generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora imenuje i razrješava dužnosti Vijeće ministara, na prijedlog predsjedavajućeg i u konsultacijama sa članovima Predsjedništva, Izvršnog odbora i Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH. Generalni direktor može predložiti predsjedavajućem da Vijeće ministara razriješi dužnosti zamjenika generalnog direktora. Imenovanje generalnog direktora i zamjenika generalnog direktora se vrši na osnovu pokazane profesionalnosti i iskustva stečenog na obavještajno-sigurnosnim poslovima i provođenju zakona, a ne na osnovu političke pripadnosti. Traženo iskustvo ne može biti isključivo stečeno na pozicijama do kojih se dolazi političkim imenovanjem."

Izvršni odbor imenuje predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a prema Zakonu o OSA-i "u sastav Izvršnog odbora, pored predsjedavajućeg Vijeća ministara, ulaze dva zamjenika predsjedavajućeg, ili dva ministra iz Vijeća ministara, tako da sastav Izvršnog odbora u svakom slučaju odražava zastupljenost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine".

Izvršni odbor još uvijek nije imenovan. 

VEZANI TEKST - Konaković "pod besom": S ljudima iz međunarodne zajednice se radi na posljednjim konsultacijama za direktora OSA-e...

Također, nije imenovana ni Zajednička komisija za nadzor nad radom OSA-e u kojoj sjede članovi izabrani iz Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, koji će biti konstituisan tek 16. februara. Iz Zastupničkog i Doma naroda bira se po šest zastupnika i delegata, koji potom prolaze sigurnosne provjere.

Komisija održava rasprave o imenovanju i daje mišljenja.

Tek nakon što Krišto imenuje Izvršni odbor i konstituira se parlamentarna komisija može se pokrenuti procedura izbora novog rukovodstva OSA-e. Prije samog imenovanja, opet shodno zakonu, Krišto kao predsjedavajuća osigurava da se izvrši sigurnosna provjera generalnog direktora, zamjenika generalnog direktora i glavnog inspektora.

Na jučerašnjem sastanku "Trojke", nije usaglašen prijedlog kandidata za novog direktora OSA-e. Lider SNSD-a Milorad Dodik jasan je, njegov prijedlog za zamjenika ostaje Risto Zarić. Dragan Čović se još uvijek ne izjašnjava o imenu za generalnog inspektora, a na toj poziciji je trenutno Damir Bevanda. 

I dalje imena koja se vrte na "Trojkinom" stolu su bivši direktor OSA-e Almir Džuvo kao prijedlog SDP-a, koji je dva mandata bio na ovoj poziciji, te se postavlja pitanje da li može i treći put biti imenovan, s obzirom da u članu 26. Zakona o OSA-i stoji "generalni direktor i zamjenik generalnog direktora se imenuju na mandat od četiri godine koji se može obnoviti jedanput". Također, pojavilo se i ime Samira Suljagića, bivšeg AID-ovca, za kojeg se ispostavilo da ne ispunjava uvjete. 

U igri je, iako to Konaković negira, i ime aktuelnog šefa Ureda za borbu protiv korupcije Vlade KS Erduana Kafedžića, koji ima podršku određenih krugova unutar Američke ambasade. 

VEZANI TEKST - Da li je Konaković uz pomoć Čovića i Krišto pokušao izigrati SDP i Heleza?

U imenovanje čelnih ljudi OSA-e treći partner Naša stranka se uopće ne miješa. Ali je zato rovovska bitka između SDP-a i NiP-a. Kao što je Faktor već pisao, SDP je u posljednjem trenutku, samo 15 minuta prije održavanja sjednice Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj je potvrđeno novo Vijeće ministara, spriječio da pored Zorana Tegeltije zamjenik Borjane Krišto bude Elmedin Konaković. 

Prethodni dogovor koalicionih partnera je bio da to bude ministar odbrane Zukan Helez, koji uz Tegeltiju i Krišto ulazi u sastav Izvršnog odbora. Konaković je upravo zbog imenovanja direktora OSA-e pokušao "uvaliti" se kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara, a time i u Izvršni odbor, ali je SDP uspio spriječiti i na taj način izbiti mu adut iz ruku, odnosno ključnu poziciju sa koje može utjecati na imenovanje rukovodstva OSA-e. 

Međutim, u Zakonu se navodi da Krišto može imenovati i ministre, te se nezvanično saznajemo, Konaković i pored toga što je ostao bez mjesta zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara još uvijek nada da preko Dragana Čovića može izlobirati da umjesto Heleza Krišto njega imenuje. Da li će to dopustiti SDP i Nermin Nikšić, te ostaviti ovu važnu poziciju NiP-u? U trenutnoj konstelaciji odnosa može se i to dogoditi, ali je onda pitanje kako će se SDP dalje postaviti prema NiP-u, koji je već u nekoliko navrata pokazao da je spreman izigrati partnera. 

Ono što Konakovića diskvalifikuje u samom startu jesu njegove izjave kako će on objavljivati javno sve što nađu u OSA-i, a Zakon definira da se članovi Izvršnog odbora obavežu zavjetom tajnosti u pogledu tajnih podataka u koje su ostvarili uvid u svojstvu članova. Ova obaveza ostaje na snazi i nakon okončanja njihovog članstva u Odboru. Šef NiP-a već duže vremena u svojim javnim istupima iznosi detalje o radu OSA-e, plaćanju informanata, novcu kojim raspolaže direktor OSA-e koji ne mora pravdati utrošak... 

Vijeće ministara BiH imenovalo je Osmana Mehmedagića za generalnog direktora i Trifka Buhu za zamjenika generalnog direktora, te Damira Bevandu za glavnog inspektora OSA-e u novembru 2015. na mandate od četiri godine. Mandati su im istekli 2019. ali je godinu poslije Vijeće ministara BiH potvrdilo njihov ostanak na toj poziciji.

 

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.