open-navfaktor-logo
search
Prije dvije godine
RS-u prijeti višemilionska tužba: Biznismen iz Njemačke tvrdi da mu je helikopter bespravno oduzet
Dalibor Višić, biznismen iz Njemačke, tvrdi da je policija još u julu 2020. godine bespravno oduzela njegov helikopter, te da će zbog svega tužiti Republiku Srpsku, a dobijeni novac uplatiti u dobrotvorne svrhe.
01.10.2022. u 07:37
get url
text

Iznos tužbe procjenjuje se na šest miliona maraka, a u njega nije uračunata vrijednost helikoptera, koji leži u hangaru duže od dvije godine.

Podsjećanja radi, banjalučka policija je oduzela sporni helikopter u akciji kodnog naziva "Parma 2" kada su uhapšene dvije osobe. Međutim, Višić tvrdi da helikopter nije imao veze sa uhapšenima.

U međuvremenu, predmet vezan za sporni helikopter preuzelo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koje je još u martu ove godine obavijestilo Višića da nadležni organi Srbije nisu udovoljili zamolnici Tužilaštva BiH kojom su tražene provjere porijekla privremeno oduzetog helikoptera, što vlasnik letjelice objašnjava kao namjerno odugovlačenje postupka.

Višić ističe kako se radi o klasičnom odugovlačenju, dok je helikopter već dvije godine smješten u hangaru kod Banja Luke i više nije tehnički ispravan za letenje.

Iz Tužilaštva BiH nema odgovora u kojoj je fazi provjera vezana za dokumentaciju helikoptera, kao ni iz MUP-a RS-a, čiji su službenici oduzeli helikopter u policijskoj akciji u julu 2020. godine.

Zanimljivo je da je, odmah nakon zaplijene helikoptera, advokat tada osumnjičenih istakao da helikopter ima urednu dokumentaciju i da je registrovan na Višića, pa je nepoznanica zbog čega letjelica još nije vraćena pravom vlasniku. objavila je Srpskainfo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.