open-navfaktor-logo
search
Trideseti po redu
RS uputio novi Izvještaj UN-u: Traže odlazak Schmidta, prozivaju Murphyja, kritikuju Bećirovića zbog Dudakovića
Dejtonski sporazum mora biti sproveden doslovno, a javna imovina pripada entitetima, piše u 30. izvještaju Vlade Republike Srpske upućenog Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. 
01.11.2023. u 09:23
get url
text

VEZANI TEKST - Višković UN-u uputio izvještaj o situaciji u BiH: Sada kad SDA nije dio Vijeća ministara, RS se nada...

- Poštovanje Dejtonskog sporazuma, uključujući Aneks četiri, Ustav Bosne i Hercegovine, jedini je način da Bosna i Hercegovina uspije i prosperira - piše u Izvještaju koji je, "u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa Dejtonskog sporazuma, generalnom sekretaru UN-a Antoniu Guterresu i zemljama članicama Vijeća sigurnosti uputio premijer Radovan Višković".

- Pokušaji da se ustavni poredak BiH demontira centralizacijom vlasti u Sarajevu ili oduzimanjem nacionalne zaštite garantovane Dejtonskim sporazumom predstavljaju recept za katastrofu - navedeno je u tekstu.

U Izvještaju je objašnjeno da "tri konstitutivna naroda u BiH imaju duboko različite - istinski nespojive - filozofije upravljanja, kao i da je za Srbe i Hrvate u BiH ukidanje ili narušavanje ustavom zagarantovanih mehanizama podjele vlasti u BiH nezamislivo".

- Kada Republika Srpska preduzima korake kao što je donošenje zakona o zabrani objavljivanja nezakonitih ukaza OHR-a, njeni protivnici upućuju neshvatljive optužbe da je "antidejtonski". U stvarnosti, takve mjere Republike Srpske predviđene su da zaštite Dejtonski sporazum, uključujući demokratski ustavni poredak zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonom usko postavljena ovlaštenja visokog predstavnika.

Protivzakoniti postupci kojima se krši Ustav ne smiju se priznati i poštovati kao da su zakon. Činjenica da ih vrši stranac njihovu nelegitimnost utoliko čini većom, nikako manjom. Takvi postupci ruše ustavni poredak BiH i destabilizuju zemlju, a potencijalno i širi region - piše u Izvještaju.

U prvom dijelu Izvještaja Vijeća sigurnosti UN-a je naglašeno da Republika Srpska jeste - i ostat će - posvećena miru i stabilnosti BiH.

- Republika Srpska i njeno rukovodstvo dosljedno isključuju bilo kakvu upotrebu nasilja, čak i kada neki lideri bošnjačkih političkih stranaka u BiH pribjegavaju ratobornoj retorici. RS u potpunosti podržava i sarađuje sa operacijom EU Althea na njenoj važnoj misiji da pomogne da mir u BiH ne bude narušen - navedeno je u Izvještaju.

U tekstu se ističe da je "Republika Srpska posvećena suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, kao i da snažno podržava novi prijedlog da političko rukovodstvo BiH potpiše sporazum o punom suverenitetu BiH, koji poziva na uspostavljanje suvereniteta BiH, uključujući zatvaranje OHR-a i okončanje krajnje štetne uloge stranih sudija u Ustavnom sudu BiH".

Nažalost, piše u Izvještaju, decentralizovana struktura i demokratski politički poredak koji je trebalo da je zagarantovan Ustavom BiH uporno se razara, uglavnom nezakonitim odlukama visokog predstavnika i drugim intervencijama stranaca. Ovi neprestani napadi na Ustav BiH primoravaju Republiku Srpsku da ga brani zakonitim i mirnim metodama, što će i dalje činiti.

U Izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a piše da "sarajevski političari i njihovi pokrovitelji moraju prestati sa pokušajima da ponište Dejtonski sporazum", uz objašnjenje da je bošnjačko zalaganje za "građansku" BiH, ustvari, "bošnjački nacionalistički vuk u ovčijem ruhu".

Prema Ustavu BiH, javna imovina pripada entitetima, piše u tekstu dokumenta.

U Izvještaju je navedeno da su se strane diplomate uplele u pitanje koji nivo uprave posjeduje javnu imovinu, uprkos činjenici da je Ustav BiH to pitanje već riješio jasno - da javna imovina pripada entitetima BiH, a iako nije legitimni visoki predstavnik, Christian Schmidt nastavlja OHR-ovu destruktivnu tradiciju u vezi sa pitanjem javne imovine.

- Ova petljavina u koju se Schmidt i određene strane ambasade upuštaju nikada ne može promijeniti jasno značenje konačne riječi Ustava BiH po tom pitanju, niti se može očekivati da će Republika Srpska ignorisati Ustav - navedeno je u Izvještaju.

VEZANI TEKST - Izvještaj Vlade RS-a upućen VSUN-u: Schmidtove odluke krše Dejton, nema planova za otcjepljenje RS-a

U tekstu se ističe da strane diplomate moraju prestati da cinično zloupotrebljavaju vladavinu prava i ne poštuju međunarodne norme i Dejton, uključujući demokratski ustavni poredak BiH.

Prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, podsjeća se u Izvještaju, diplomate imaju izričitu "dužnost da se ne miješaju u unutrašnje stvari" države prijema, ali, nažalost, diplomate iz pojedinih zemalja stekle su naviku da se upliću u čisto unutrašnja politička pitanja i javne politike u BiH.

- Naprimjer, neke strane diplomate - posebno iz zemalja koje su članice Upravnog odbora naprečac sastavljenog PIC-a - kritikovale su novi zakon RS-a kojim se utvrđuje krivična odgovornost - za koju je zaprijećena samo novčana kazna - za određene oblike namjerne klevete. Ova kritika je zapanjujuće licemjerna s obzirom na to da sedam od osam zemalja koje su zastupljene u Upravnom odboru i same propisuju krivičnu odgovornost za klevetu. Štaviše, zakoni tih zemalja – za razliku od zakona RS-a kojim se inkriminiše kleveta – predviđaju, između ostalog, i kaznu zatvora - naglašava se u Izvještaju.

U tekstu je ukazano na to da je Bečku konvenciju prekršio i američki ambasador u BiH Michale Murphy, koji je rekao u junu da SAD vidi Dejton "kao početnu tačku – temelj koji treba nadgraditi", što bi se moglo smatrati priznanjem da sadašnje rukovodstvo SAD-a nastoji da poništi dejtonski kompromis, tretirajući Dejton ne kao obavezujući sporazum, nego kao privremenu smetnju koju treba promijeniti na zadovoljstvo američkih diplomata.

- Muprhy je izjavio i sljedeće: "Intervencija nikada nije prva mjera, ali iskreno, međunarodna zajednica je često previše strpljiva i tolerantna prema opstrepernim političkim liderima koji namjeravaju da ostvare uske političke interese na račun naroda". Murphy implicitno prijeti neodređenim mjerama protiv lidera koji "namjeravaju da ostvare uske političke interese" - piše u Izvještaju.

U tektu se ističe da su lideri na svim nivoima uprave u BiH demokratski izabrani, te da ni Murphy niti bilo koji drugi stranac nema pravo da odlučuje ko će ili neće biti na rukovodećim pozicijama u BiH.

- Insinuirati suprotno vrhunac je neoimperijalizma. Sugerisati da je na diplomatskom koru SAD-a da utvrdi koji su lideri BiH "opstreperni", a kojima će biti dozvoljeno da obavljaju funkcije na koje su izabrani, krajnje je provokativno - piše u prvom dijelu Izvještaja. 

Posebno napadaju člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića zbog susreta sa penzionisanim generalom Armije Republike BiH Atifom Dudakovićem te ga optužuju da je stao u zaštitu 13 bivših generala Armije RBiH iz Goražda.

- U slučaju da nije dovoljno jasno Bećirevićevo nipodaštavanje srpskih žrtava, kasnije tog mjeseca optužilo Tužilaštvo BiH za "progon heroja odbrane Goražda" nakon što je podignuta optužnica protiv 13 bivših pripadnika Armije Republike BiH za masakr 56 nevinih srpskih civila na Nikoljdan 1992. - navodi se u Izvještaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.