open-navfaktor-logo
search
Na dnevnom redu
RS uvodi kontrolu nad nevladinim sektorom, zašto ih smatra stranim agentima
Na dnevnom redu Narodne skupštine RS-a koja počinje sljedeće sedmice, našao se i sporni Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, kojem se još od najave da će biti donesen, snažno protivi nevladin sektor.
18.09.2023. u 14:10
get url
text

Smatraju da se radi o diskriminaciji i namjeri vlasti u RS-u da ograniče rad organizacijama koje kritikuju njihov rad.

U tekstu ovog zakona, navodi se da se osniva poseban Registar neprofitnih organizacija osnovanih u RS-u koje finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog utjecaja, uređuju uvjeti i način osiguranja javnosti rada, te propisuju druga pitanja u vezi sa njihovim radom.

Precizirano je da se pod stranim subjektom podrazumijeva vlada, izvršni organ druge države ili strana politička stranka, fizičko lice koje nema državljanstvo Bosne i Hercegovine i prebivalište u BiH ili pravno lice organizovano po propisima druge države ili sa sjedištem u drugoj državi.

Istaknuto je da neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti, odnosno učešće u predizbornoj kampanji, finansiranje i prikupljanje sredstava za političke stranke i kandidate, sprovođenje političke aktivnosti radi formiranja javnog mnjenja i postizanja političkih ciljeva, ali i svaka aktivnost prema organima, institucijama ili izabranim predstavnicima u smislu formulisanja, usvajanja ili izmjene propisa i politike RS-a.

- Materijali neprofitnih organizacija koji se objavljuju putem elektronskih medija, informacionih i telekomunikacionih mreža ili se na drugi način distribuišu moraju imati oznaku neprofitne organizacije - stoji u nacrtu zakona.

Navedeno je i da registar neprofitnih organizacija vodi Ministarstvo pravde RS-a, kojem su organizacije obavezne podnositi sve podatke o finansijskim tokovima - polugodišnje i godišnje izvještaje sa naznakom uplatioca, visine doznačenih sredstava, vrste i iznosa naknade i prihoda izraženih u novcu ili drugoj vrijednosti, kao i izvještaj o utrošku sredstava.

Podvučeno je da, u slučaju da neprofitna organizacija djeluje suprotno odredbama ovog zakona, ministar podnosi zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja rada, ali i postupak za utvrđivanje krivične dogovornosti ukoliko neka organizacija postupa suprotno Ustavu i propisima RS-a, odnosno kada djeluje kao "agent stranog utjecaja na štetu individualnih i drugih prava građana ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost s ciljem postizanja političkih ciljeva ili ukoliko Porezna uprava utvrdi nepravilnosti u finansijskom poslovanju".

Propisane su i novčane kazne od 1.000 do 5.000 KM, ukoliko ne obilježe promotivni materijal, ne dostave ili daju netačne podatke u prijavi prilikom upisa u registar, ili ukoliko ne dostave finansijski izvještaj Ministarstvu pravde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.