open-navfaktor-logo
search
Po uzoru na Srbiju
RS uvodi sistem "Pronađi me" za hitno obavještavanje u slučaju nestanka djece
AUTOR: B. S.
25.04.2024. u 15:20
get url
text
Zgrada Vlade RS-a
Zgrada Vlade RS-a
Vlada RS-a utvrdila je danas zakonske izmjene i usvojila informaciju za uvođenje sistema "Pronađi me" za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka djece.
Utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, po hitnom postupku. Njime se omogućuje da MUP RS-a, u situacijama u kojima je prijavljen nestanak maloljetnog djeteta, nakon izvršene procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost o tome.
Iz Vlade RS-a je saopćeno da su usvojili informaciju o uspostavljanju sistema "Pronađi me". Objašnjeno je da je nedavni slučaj nestanka djevojčice Danke Ilić u Srbiji podstakao MUP RS-a da intenzivira aktivnosti. Dodaju da su analizirali kako takvi sistemi funkcionišu u SAD-u, Evropi i zemljama iz okruženja, te se odlučili za "Pronađi me" po uzoru na Srbiju.
- Njihov sistem, u slučajevima nestanka djeteta, omogućava policiji da hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radioemisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl. Samim tim, kod građana se dodatno razvija osjećaj sigurnosti i učvršćuje povjerenje u policiju, te pruža osjećaj korisnosti. Istovremeno, samo postojanje sistema preventivno djeluje tako što odvraća buduće izvršioce saznanjem da će se u specifičnim slučajevim nestanka djece aktivirati sistem i angažovati šira zajednica - istaknuto je iz Vlade RS-a. 
Sistem se ne pokreće u svim slučajevima prijave nestanka, već isključivo u onim sa elementima prijetnje po život s ciljem alarmiranja javnosti kako bi se u što kraćem roku veći broj građana informisao, a samim tim potraga za nestalim djetetom učinila efikasnijom.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.