open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljni statusom
Rudari protestuju pred sjedištem Elektroprivrede BiH u Sarajevu: Tražimo da država ispuni svoje obaveze
Nekoliko stotina rudara okupilo se na platou ispred Željezničke stanice u Sarajevu odakle su krenuli prema zgradi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine. Tamo će zvanično započeti svoj protest.
01.08.2023. u 10:50
get url
text

Rudari su u Sarajevo stigli u nekoliko autobusa, a prema riječima Sinana Husića, predsjednika Saveza sindikata radnika FBiH, protestu će prisustvovati oko 500 rudara. Privremeno je za saobraćaj blokirana ulica kod Željezničke i Autobuske stanice jer se rudari u koloni tim putem kreću prema zgradi Elektroprivrede.  

VEZANI TEKST -Husić odgovorio EPBiH: Neki novi Dimitrije Grudić želi haos i katastrofu, "ne dajte mu oružje da još i puca po rudarima"

Rudari su ogorčeni činjenicom da radnici u Rudniku mrkog uglja Zenica još nisu dobili plaću i topli obrok za juni. U Samostalnom sindikatu radnika rudnika Federacije smatraju da je krivac za ovu situaciju koja je i bila povod za održavanje protesta Javno preduzeće Elektroprivreda BiH koja, prema njihovom mišljenju, nije ispuniola naloge Vlade FBiH.

Kako je prošle sedmice saopćeno iz EPBiH, u tim nalozima Vlada FBiH tražila je da ova javna kompanija postupi po sporazumu s početka jula i isplati plaću. Međutim, iz EPBiH, tačnije generalni direktor Admir Andelija je u izjavi za Faktor kazao kako isplata plaće s računa ovog preduzeća bila protivzakonita.

- Moram upozoriti premijera FBiH Nermina Nikšića da se plaća ne može isplatiti s računa EPBiH, to je jednostavno protivzakonito. Ukoliko se bude insistiralo na tome, neka Vlada FBiH promijeni upravu EPBiH jer ova se sigurno neće upuštati u radnje koje su protivzakonite - kazao je Andelija.

VEZANI TEKST - Andelija: EPBiH ne može ispuniti nalog Vlade FBiH jer bi bilo protivzakonito, rudari najavljuju proteste u Sarajevu

Prije te prepiske, tridesetak rudara je prošle sedmice više od 40 sati provelo u jami Raspotočje protestujući zbog neisplaćene plaće. S druge strane, direktor RMU Zenica Mensur Hukić izjavio je kako je "osnovni razlog neisplate plaće radnicima neispunjenje plana proizvodnje".

Dodao je da je "zeničkom rudniku blokiran i račun na iznos od 1.355.000 KM". 

- Ostvarena proizvodnja u mjesecu junu bila je 9.168 tona uglja, što je 25,5 posto od proizvodnog plana za taj mjesec. Ostvaren je prihod od svega 396.000 KM, a što nije ni blizu dovoljno za ispunjenje obaveza. Ključni razlog ove male proizvodnje i prihoda je radnički neposluh, odnosno nezakoniti štrajk koji je u junu trajao pola mjeseca - naglasio je Hukić.

{$galerijaFotografija}

Rudar kažu da zahtijevaju od EPBiH i RMU Zenica ispunjenje sporazuma od 3. jula. Kaže da je sporazum sačinila EPBiH.

- Ovo što se radi rudarima nije humano. Tražimo da država ispuni svoje obaveze. Ostat ćemo ujedinjeni, pružat ćemo otpor nehumanom odnosu prema rudarima - naglašava Husić.

Direktor RMU Zenica, kako je nam je rečeno, dobio je odobrenje od EPBiH da realizira sporazum i stavio je svoj potpis na sporazum.

Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica izjavio je:

- Nama onakav direktor Mensura Hukić ne treba. Nije se udostojio da obiđe rudare koji su bili u jami dvije noći.

0J4A6318.JPG
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.