open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Rudari širom FBiH odbili sići u jame
Rudari u više rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, a koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede BiH, odbili su danas sići u jame.
29.09.2022. u 16:31
get url
text

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica, Raspotočje i Stara jama, obustavili su proizvodnju, potvrdio je predsjednik Sindikata ZDRMU Zenica Elvedin Avdić.

Navodi kako su jamu napustili i rudari u pogonu Raspotočje, koji su bili sišli u jamu u drugoj smjeni pa su se i zenički rudari priključili rudarskom neposluhu, u koji su stupili rudari iz koncerna JP Elektroprivreda BiH.

- Upravo sam se vratio iz Raspotočja, gdje su rudari također napustili jamu. Svi su stali i stupili u rudarski neposluh, nakon što su danas saznali da je Javno preduzeće Elektroprivreda BiH svojim zaposlenim isplatila po 750 KM. Rudari su izostavljeni iz te isplate pa, ako mogu bez rudara, eto im neka rade. Proizvodnju su obustavili svi u Brezi, Kaknju… - kaže Avdić.

VEZANI TEKST - Sindikat: EPBiH će radnicima isplatiti po 750 KM, ali ne i rudarima; Andelija: To je u nadležnosti uprava rudnika

JP EPBiH je u skladu s Uredbom Vlade Federacije BiH donijela odluku o isplati novčane pomoći radnicima na ime pomoći zbog rasta inflacije, ali pomoć, podsjeća Avdić, nije isplaćena rudarima iz rudnika koji posluju u sklopu tog koncerna.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, kazao je da su radovi obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj, Tuzla, Kreka.

Za sutra je najavljena i press konferencija Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH u vezi s ovom temom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.