open-navfaktor-logo
search
Imaju opravdanje
Ruglo na parking prostorima na Alipašinom Polju: Parku smetaju parkirana vozila
Redakciji Faktora više puta su se obraćali stanovnici nekoliko ulica u novogradskom naselju Alipašino Polje požalivši se na nepokošene zelene pojaseve unutar parking prostora koja predstavljaju ruglo. Riječ o ulicama Geteova, Bosanska, Semira Frašte...
18.10.2023. u 18:10
get url
text

- Problem košenja trave na navedenim dijelovima datira već duže vrijeme iz razloga što parkirani automobili onemogućavaju pristup mehanizacije zelenim ostrvima na čije uređenje se pritužba građana odnosi.

Mehanizacijom, konkretno trimerom za travu ili pak mašinskom kosilicom nije moguće uopće pristupiti zelenim ostrvima, jer većina vozača svoje automobile parkira na način da prednji ili zadnji dio vozila uglavnom zauzima i dio travnjaka te travnati dio između vozila parkiranih s jedne i druge strane ostrva na mjestima je uži i od pola metra - navodi Aldijana Hamza, stručna saradnica za informiranje Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Park.

VEZANI TEKST - Zelene površine unutar parking prostora na Alipašinom Polju u Sarajevu i dalje ruglo

Hamza dodaje kako je na taj način košnja opasna za ljude koji to rade, ali i imovinu konkretno automobile koji su parkirani.

- U takvim okolnostima nemoguće je izvršiti radove bez da na automobilima ne bude pričinjena materijalna šteta. U više navrata naše ekipe pokušavale su u dogovoru sa stanarima koji koriste parking prostor dogovoriti da automobili ne budu parkirani preblizu zelenih ostrva te da na taj način naše ekipe izvrše svoj posao u potpunosti, ali to nije bilo moguće, jer uvijek se određeni broj vozača ili ogluši na molbe ili jednostavno nisu spremni na saradnju - navodi Hamza i dodaje:

- Ukoliko sa predstavnicima mjesnih zajednica ili stanara uspijemo organizirati uvjete da vozila budu pomjerena najmanje metar od zelenih otoka i da se na taj način omoguće uvjeti za siguran rad i mašina, ali i naših radnika koji njima rukuju preduzeće Park je spremno u potpunosti izvršiti uređenje zelenih otoka u sklopu parkinga baš kao što to radimo i na zelenim površinama koje se nalaze uz same parking prostore ili u sklopu blokovskog zelenila u naselju Alipašino Polje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.