open-navfaktor-logo
search
U petak
Rukovodstvo Zastupničkog doma pozvalo Bradaru, Stojanovića i Lendu na radni sastanak
Rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine pozvalo je kandidate za predsjednika/potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine na radni sastanak u petak 24. februara.
21.02.2023. u 14:19
get url
text

VEZANI TEKST - Rukovodstvo Zastupničkog doma danas razmatra dokumente koja su dostavili Bradara i Stojanović

Ovo je odluka sa današnjeg sastavnka Rukovodstva, u sastavu Mirjana Marinković-Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, s dopredsjedavajućim Mladenom Boškovićem i dopredsjedavajućom Edinom Gabelom, a održanom povodom dopisa i zahtjeva za održavanjem sjednice Doma od strane kandidata za predsjednika/cu, odnosno potpredsjednika/cu FBiH Lidije Bradara i Igora Stojanovića.

- Sastanak ima za cilj utvrđivanje relevantnih činjenica propisanih Ustavom i Izbornim zakonom a koje se odnose na izbor predsjednika i potpredsjednika FBiH - saopćilo je Rukovodstvo.

 Marinković-Lepić je pojasnila da su se na taj korak odlučili s obzirom na to da imaju i političku i društvenu odgovornost kao rukovodstvo Zastupničkog doma, da daju svoj doprinos i tako urade sve što je u njihovoj moći da procedure budu do kraja ispoštovane s obzirom da taj postupak nije do kraja regulisan u smislu detalja.

Dopredsjedavajuća Gabela je navela da su od početka procedure inicirali sastanak sa Centralnom izbornom komisijom (CIK) BiH, kako ne bi bio prekršen niti jedan korak u proceduri.

- Konsultovali smo se, uvijek smo radili u dogovoru i u skladu s Ustavom i zakonom – dodala je Gabela.

Nakon dopisa koje su dobili od članova rukovodstva Federacije BiH Lidije Bradare i Igora Stojanovića, kako je rekla Gabela, inicirali su i održali sastanak rukovodstva tog doma na kojem su ustanovili da nema dogovora i da nema potpisa tri ravnopravna člana.

- Dobili su podršku Zastupničkog i Doma naroda i očekujemo da će se tako odgovorno ponašati i odazvati se pozivu koji smo uputili za sastanak u petak - rekla je Gabela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.