open-navfaktor-logo
search
Kupovina goriva
Rusi prisiljavaju Željku Cvijanović da im namješta poslove
Da ruska kompanija Nestro Petrol po svaku cijenu želi monopol kada su nabavke goriva u pitanju, dokaz je i to da najvišu instituciju Republike Srpske prisiljavaju da im namješta čak i poslove manje vrijednosti.
08.12.2021. u 12:39
get url
text

Konkretno, Služba predsjednika RS-a na čelu sa Željkom Cvijanović dodijelila je ugovor za nabavku goriva Nestro petrolu vrijedan oko 180.000 KM, iako je njihov postupak nabavke već ranije poništen zbog očiglednog pogodovanja toj kompaniji, piše Capital.

Ovaj portal i ranije je pisao da je Služba predsjednika RS-a raspisala nabavku goriva gdje su od ponuđača tražili da ima benzinske stanice na onim lokacijama na kojima pumpe ima Nestro dok su na nekima od njih poput Srebrenice i jedini. 

Na ovakvu tendersku dokumentaciju uložena je žalba, nakon čega Kancelarija za razmatranje žalbi BiH utvrđuje da je Cvijanović navodeći Srebrenicu, u kojoj samo Nestro ima pumpu, kao jednu od lokacija pogodovala upravo toj ruskoj kompaniji, te poništavaju ovaj tender.

Služba raspisuje novu nabavku, izbacuje Srebrenicu iz dokumentacije, te se čini da su ovaj put odustali od namještanja posla za Ruse, ali ugovor na koncu, ovih dana, ipak dodjeljuju njima. 

Ono što je zabrinjavajuće i što je svakako važno napomenuti jeste da Cvijanović nije jedina koja je pogodovala kompaniji Nestro. To su učinile i mnoge druge institucije i to Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, Inspektorat RS-a, Narodna skupština RS-a kao i Republička uprava za igre na sreću RS-a. 

Interesantno je da su sve ove institucije osim Službe predsjednika RS-a Nestru namještale tender tako što su kao jednu od lokacija na kojoj ponuđač mora imati pumpu zahtijevale Čajniče, te da su sve ove nabavke poništene.

Najprije je pala nabavka Skupštine, ali umjesto da uvide njihovu grešku i izmijene tendersku dokumentaciju kako ne bi očigledno pogodovali Nestro Petrolu i Ministarstvo, Inspektorat i Uprava za igre na sreću su odlučili da se nasmiju u lice svima, te da pomoću Čajniča pokušaju namjestiti posao Rusima. 

Neki od njih, poput već spomenute Službe predsjednika, Ministarstva poljoprivede, te Skupštine su i bez Čajniča i Srebrenice ugovore na kraju dodijelili Nestro Petrolu.

Iako se u javnosti ruski investitori predstavljaju kao prijatelji Republike Srpske, očito je da umjesto očekivane pomoći u vidu niže cijene, najviše institucije Republike Srpske su prisiljene da za njih namještaju tendere i ovako, relativno niske vrijednosti, samo da bi ruski "prijatelji" mogli zaraditi par desetaka hiljada KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.