open-navfaktor-logo
search
Tragom izjave ambasadora
Rusija u budžetu OHR-a učestvuje sa 63 hiljada eura, nepoznato da li su uplatili taj iznos
Budžet Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) za ovu godinu  iznosi nešto više od 5,3 miliona eura.
10.04.2022. u 10:29
get url
text

Prema podacima koje objavljuje dw.com, a koje su dobili od OHR-a Ruska Federacija u tom budžetu učestvuje sa najmanjim iznosom. Pojedinačno po zemljama, najviše sredstava izdvajaju Sjedinjene Američke Države – 22 odsto. Evropska unija učestvuje sa 47 odsto, SAD 22, Japan 10, Velika Britanija 6,6, Kanada 3 odsto i Rusija sa 1,2 odsto.

Finansijsko učešće Rusije u ovom tijelu je oko 63 hiljada eura, godišnje. Iz OHR-a redakciji dw.com nisu potvrdili ali ni demantovati da li je Rusija uplatila "članarinu" za ovu godinu, a o tom detalju ne oglašava se ni ruska strana.

Ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Michael Murphy nedavno je tokom posjete Banjoj Luci kazao da Rusija ne učestvuje na sastancima Upravnog odbora zemalja članica PIC-a.

On je naveo i da Rusija nije uplatila članarinu, tako da je za pretpostaviti da se Rusija "povukla iz PIC-a", rekao je amabasador SAD-a u BiH,  upućujući novinare, da za sve dalje informacije "pitaju Ruse".

Iz Ambasade Rusije u BiH demantovali su ove navode, ali bez iznošenja detalja. Poručili su da je Rusija član Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i da ne postoji mehanizam za suspendovanje njihovog učešća u radu  ovog tijela.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.