open-navfaktor-logo
search
Član ili članovi
Rusko ministarstvo vanjskih poslova se "malo zbunilo", evo šta su objavili o sastanku u Predsjedništvu BiH
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je "malo zbunjeno" jutrošnjom situacijom u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine kada su članovi Predsjedništva Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili prisustvovati sastanku sa ruskim šefom diplomatije Serjegem Lovrovim. 
15.12.2020. u 10:40
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović o Lavrovu: Želimo očuvati dostojanstvo i ponos domovine; Komšić: BiH je odlučila o svojoj budućnosti

Dvojica članova Predsjedništva BiH odbili su prisustvovati sastanku sa Lavrovom zbog njegovih jučerašnjih izjava i stavova u vezi s BiH, njenom vanskom politikom, unutarnjim odnosima... Lavrov je pokazao nepoštivanje institucija, ustavnog sistema i države BiH, kazali su, između ostalog jutros novinarima. 

Na zvaničnom Twitter nalogu Ministarstva vanjskih poslova Rusije objavljeno je: 

- Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov sastao se sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dakle, u množini. Međutim, istovremeno, u tom je tvitu objavljena i fotografija Lavrova koji sjedi samo sa Dodikom i saradnicima.

- Komšić i ja smo se nakon dugog razmatranja odlučili za ovaj potez. Ideja je bila ili da odemo na sastanak i kažemo sve ovo ili da ne odemo na sastanak. Procijenili smo na kraju da je ovaj postupak jača poruka i za Rusku Federaciju, domaću javnost i cijeli svijet. Ovo je na kraju krajeva i poruka našim prijateljima iz Evrope, našim partnerima za članstvo u EU, patnerima za članstvo u NATO, evropskim i euroatlantskim partnerima, da smo mi ponosni ljudi i odlučni. Kada jednom u ovoj zemlji donesemo odluku, onda se svi mi moramo pridržavati te odluke i oni koji žele da budu prijatelji BiH, moraju poštovati ono što smo mi donijeli kao odluke u ovoj državi – izjavio je Džaferović jutros na konferenciji za medije u Predsjedništvu BiH obrazlažući zašto su on i Komšić odbili prisustvovati sastanku sa ruskim ministrom. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.