open-navfaktor-logo
search
Na granici preživljavanja
Rustemović: Agencija za lijekove BiH puni budžet, a plaće naših radnika su ispod svakog dostojanstva
Predsjednik Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine reagirao je nakon što je Dom naroda BiH odbio po hitnom postupku raspravljati o plaćama i naknadama uposlenih u institucijama BiH.
30.03.2022. u 08:19
get url
text

- Razmišljao sam da li da reagujem ili da u tišini očajavamo, stalno podižem limite strpljenja. Ne može se normalan čovjek ni čuditi. Dokle ta nebriga ili bolje reći ljudska neosjećajnost, da zaposlenici u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva žive samo od svoje zarađene plaće, bez paušala, bez rada u komisijama, koje se plaćaju, a povrh toga morate biti podoban ili nečiji. Ta plaća je ispod svakog dostojanstva, na granici preživljavanja, koga briga i zašto - rekao je.

Agencija, dodaje, zarađuje novac na tržištu, puni budžet, dijeli sudbinu svih uposlenih na nivou institucija BiH, čine je većinom zdravstveni radnici, ljekari, farmaceuti, zdravstveni tehničari i administrativni radnici koji rade vrlo odgovorne poslove, a sve u službi očuvanja i unapređenja zdravlja pacijenta na cijeloj teritoriji BiH.

- Plaća farmaceuta je cca 1.200 KM, plaća analitičara 800 KM. Kontrolna laboratorija Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH posjeduje certifikat 17025, član je mreže OMCL-a, član EDQM-a. I to nije dovoljno da se na adekvatan način riješi materijalni status uposlenika, bojim se da i nema neke incijative niti želje, politika i vlasti. Ovakvim pristupom i ovakvim odnosom, a po dobro smišljenom receptu, polako, a sigurno klizimo u jedno lagano nestajanje. Stručni ljudi, pogotovo mladi odlaze, popunjavanja upražnjenih radnih mjesta nema ili se svodi samo obećanje. Dokle, možda do Sudnjeg dana - razočaran je Rustemović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.