open-navfaktor-logo
search
Sutra protesti službenika
Rustemović: Nismo odustali od štrajka, neka Vijeće ministara BiH počne raditi
Nezadovoljni svojim statusom, zaposlenici u institucijama Bosne i Hercegovine sutra će izaći na proteste na Trgu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a pozivaju i građane da im se pridruže.
09.03.2022. u 18:36
get url
text

Na ovaj korak iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH odlučili su se zbog, kako je navedeno, "realizacija dugogodišnjeg urušavanja državnih institucija, nepotpisivanje kolektivnog ugovora, što zaposlene u svim državnim institucijama dovodi u nesigurnu pravnu poziciju, kao i neusvajanje budžeta za 2022. godinu".

Šta radnici zahtijevaju 

- Sa usvajanjem privremenog finansiranja za prvi kvartal ove godine, osnovica za obračun plaća ostala je iz 2020. i iznosi 475,69 KM. Osnovica za obračun plaća nije se mijenjala posljednjih 12 godina, a još nismo ni došli u poziciju da se vratimo na osnovicu koja iznosi 535 maraka. Da budem jasan do kraja, ovdje se ne traži povećanje plaća, nego vraćanje osnovice koja nam je prije 12 godina oduzeta. S obzirom na svakodnedna poskupljenja i troškove života i ta osnovica od 535 KM za nas nije povoljna i potpuno je devalvirajuća za sve uposlenike na nivou države BiH – kaže Ramo Rustemović, predsjednik Sindikata radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji će se, kao članica Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, pridružiti sutrašnjim protestima.

Podsjetimo, Sindikat radnika Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH ispunio je sve formalno pravne procedure za štrajk, no on je, kako kaže Rustemović, u ovom trenutku zamrznut iz nekoliko razloga.

- Prvi je što je Vijeće ministara BiH prvo obećalo, a onda krenulo sa implementacijom određenih tačaka naših zahtjeva, među kojima je bilo vraćanje osnovice na 535 KM. Naglasio bih da smo tu bili vrlo skromni solidarišući se sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH. Rečeno nam je od predstavnika određenih političkih opcija da je ta odluka pripremljena, ali još nije došla na odlučivanje u Vijeće ministara BiH. Drugi razlog je što su se "polako počela popunjavati" ključna upražnjena radna mjesta stručnih pozicija u Agenciji, poput šefova laboratorija i rukovodilaca sektora. Dobili smo informaciju da su određene procedure završene i da je Ministarstvo finansija BiH potpisalo te pozicije, no ponovio bih i ovdje, još nemamo raspisane konkurse jer ne postoji odluka Vijeća ministara BiH. Iskreno se nadamo da se ne radi samo o pukim obećanjima i da će sve ovo što prije biti provedeno u djelo, inače Sindikat radnika Agencije ide u štrajk – navodi Rustemović.

Iz Sindikata Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu kako će i sutrašnji protesti biti upozorenje Vijeću ministara BiH da počne, kako rekoše, "raditi svoj posao jer radnici nemaju namjeru čekati na svoja prava do Sudnjeg dana".

- Politika se poigrava sa radnicima, ali mi poručujemo da nećemo odustati od zahtjeva. Sutra ćemo im to jasno poručiti i na protestima, i da je štrajk i dalje naša opcija ako konačno ne počnu raditi svoj posao – ističe Rustemović.

Osim povećanja osnovice i popunjavanja upražnjenih radnih mjesta, Sindikat također traži i da Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH sama odlučuje po pitanju svojih finansija i zapošljavanja.

- Agencija, po svojoj nadležnosti, jeste regulatorno tijelo, ali ona i dalje puni budžet, i dalje politika odlučuje o našim plaćama. Ako agencije ovog tipa u zemljama u regiji rade samostalno, i samostalno odlučuju po pitanju finansija, ali i zapošljavanja, zašto i mi tako ne bismo radili?! Našim političarima puna su usta "politike iz komšiluka", pa eto neka nas puste u ovom dijelu da sami odlučujemo – rekao je ranije za Faktor Rustemović.

Nezakonite radnje iz RS-a

Kompletnu situaciju u državnoj agenciji za lijekove dodatno su u oktobru prošle godine usložnile i nezakonite radnje aktuelne vlasti u entitetu RS.

Podsjetimo, Narodna Skupština RS-a (NSRS) u desetom mjesecu 2021. izglasala je "Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a", koji podrazumijeva i osnivanje entitetske agencije za lijekove, kao prvi u nizu nekoliko koraka preuzimanja nadležnosti od države BiH.

Reagirao je Klub delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima RS-a. No, Ustavni sud RS-a taj zahtjev odbio je polovinom decembra prošle godine.

Ubrzo zatim, 23. decembra, Željka Cvijanović, predsjednica RS-a, potpisala je ukaz o proglašenju ovog zakona koji je u Službenom glasniku RS-a objavljen 28. decembra.

Iako je donesen po hitnom postupku, navedeno je kako će spomenuti zakon stupiti na snagu šest mjeseci pošto bude objavljen u Službenom glasniku RS-a, a to je 28. juna 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.