open-navfaktor-logo
search
Disciplinski postupak
Ružica Jukić ponovno kažnjena smanjenjem plaće
AUTOR: Detektor
25.06.2024. u 15:07
get url
text
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je u obnovljenom postupku ponovno proglasila odgovornom Ružicu Jukić, sutkinju Općinskog suda u Tuzli, te joj izrekla mjeru smanjenja plaće za deset posto na period od tri mjeseca zbog disciplinskog prekršaja "ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije".
Jukić se disciplinskom tužbom tereti da je putem društvene mreže Facebook iznosila vlastite pretpostavke o nacionalnosti sudija i tužilaca koji su sankcionisani smanjenjem plaće, da je sa službenog e-maila iznosila detalje uredniku portala The Bosnia Times, dok je bila članica VSTV-a, kao i da se na neprimjeren način putem e-maila obraćala članovima Vijeća.
Kako se navodi u odluci u koju je Detektor imao uvid, razvoj savremenih sredstava komunikacije, kao što su društvene mreže, i njihovo korištenje od sudija nužno je dovelo i do novih izazova vezano za primjenu ograničenja slobode izražavanja za sudije.
Prema odluci, nosiocima pravosudnih funkcija ne može biti zabranjeno korištenje društvenih mreža, međutim, ograničenje slobode izražavanja svakako važi i za korištenje društvenih mreža od sudija koji moraju voditi računa da ne dovedu u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i nezavisnost pravosuđa.
- Ova komisija smatra da je tužena svjesno na društvenoj mreži javno objavila i iznijela vlastite pretpostavke o nacionalnoj pripadnosti sudija i tužilaca koji su privremeno udaljeni od vršenja dužnosti i za koje je tužilac podnio prijedlog o obustavi plaće, kao i o pristrasnosti UDT-a zbog nacionalnosti sudija i tužilaca, čime je narušila dignitet sudijskog položaja - navodi se u odluci.
Osvrćući se na e-mail korespodencije, Komisija cijeni da je tužena svoje nezadovoljstvo radom VSTV-a i glavnih tužilaca i sudija izrazila na način koji ne priliči ugledu i časti sudijske funkcije.
Komisija smatra da je dokazano da elektronska korespodencija potječe od tužene, te je nesporno da se radi o autentičnoj komunikaciji koju je obavljala - prvo sa svoje službene elektronske adrese, a zatim s privatne - sve do momenta kada je počela da sumnja u identitet i motive osobe s kojom se dopisivala i tek tada prekinula komunikaciju.
- Prema ocjeni Komisije, sloboda izražavanja tužene - na način opisan u tačkama odluke - nije služila zakonitom i legitimnom cilju, zaštiti nepristrasnosti i nezavisnosti pravosuđa, odnosno unapređenju njegovog rada, niti je bila nužna u demokratskom društvu, s obzirom na to da je tužena iznijela negativne komentare i sudove koji nisu bili zasnovani na činjeničnom osnovu i nisu bili dati u dobroj vjeri - navodi u se u nepravosnažnoj odluci.
VSTV je prošle godine potvrdio odluku Drugostepene disciplinske komisije kojom je Jukić smanjena plaća za deset posto na period od tri mjeseca zbog prekršaja "ponašanje u sudu ili izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije". Istu odluku je prethodno donijela i Prvostepena disciplinska komisija.
Ustavni sud BiH je potom u januaru usvojio apelaciju sutkinje Jukić, ukinuo disciplinsku sankciju VSTV-a te naložio da se po hitnom postupku donese nova odluka, te je u ponovljenom postupku ona kažnjena smanjenjem plaće.
Protiv ove odluke dozvoljena je žalba Drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.