open-navfaktor-logo
search
Premijer USK
Ružnić: Ljudi po 50 sati u šatoru na livadi čekaju rješenja za karantinski smještaj, to je nehumano
Članovi Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) potvrdili su kako su u kantonalnom karantinu u Cazinu već smještene 104 osobe, te još jednom apelovali na nadležne institucije da izmijene naredbu o postupanju s građanima BiH koji se vraćaju iz inostranstva.
13.04.2020. u 14:32
get url
text

- Neophodna je izmjena ove naredbe, jer ćemo vrlo brzo doći u situaciju da ona bude potpuno neprovodiva na terenu. Mi smo vlastitim sredstvima već smjestili 104 naša građanina u kantonalni karantin u Cazinu, međutim njih još 18 čeka rješenja na graničnim prijelazima Izačić i Maljevac. Ljudima smo osigurali dostojanstven smještaj i životne neophodnosti, ali kako te ljude zadržati u ovom prostoru 28 dana, pogotovo kada stignu negativni nalazi njihovog testiranja na koronavirus. Za ovakvo nešto su potrebna ogromna finansijska sredstva i mnogo bolja koordinacija djelovanja na samom terenu, zato smo mišljenja da bi efikasnije bilo ljude pregledati, testirati i odrediti im obaveznu kućnu samoizolaciju pod strogom kontrolom - izjavio je premijer USK Mustafa Ružnić.

Ponovoljeno je da se mora što prije okončati, kako je rečeno, nehumano postupanje prema našim građanima, koji i po 50 sati u šatoru na livadi čekaju rješenja za karantinski smještaj.

Ružnić je dodao i kako su zatražene ponude vlasnika hotelskih kompleksa za eventualni smještaj građana koji se vraćaju iz inostranstva, te da je na osnovu do sada pristiglih ponuda zaista upitna mogućnost realizacije takvog poteza.

Izraženo je i veliko nezadovoljstvo zbog zatvaranja graničnih prijelaza Izačić i Maljevac za robni promet.

- To bi moglo biti pogubno za naše privrednike, koji svoje poslovanje baziraju na izvozu. Ono što su do sada obavljali u roku od 24 sata, sada im je za to najčešće potrebno i više od tri dana. Nadam se da će barem neko imati razumijevanja za naše privrednike i poslovanje u ovom dijelu države, te da će se otvoriti robni promet barem na jednom od ova dva prijelaza - rekao je premijer USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.