open-navfaktor-logo
search
Premijer USK
Ružnić o pritvoru u kampu Lipa: Neki su znali da će se to graditi, još će se informacija otkriti
Iako su razjašnjene neke stvari u vezi s izgrađenom pritvorskom jedinicom unutar migrantskog kampa Lipa kod Bihaća, nastavit ćemo tražiti odgovore i još će se tih stvari saznavati, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.
16.04.2023. u 10:02
get url
text

VEZANI TEKST - Sattler tokom posjete USK razjasnio nepoznanice u vezi sa gradnjom detencijskog centra u Lipi

On je ponovio da kanton, odnosno Operativna grupa za nadzor migrantske krize USK nije bila obaviještena o ovoj izgradnji, ali da je o tome znao Grad Bihać.

Ipak, rekao je Ružnić, građevinsku dozvolu je, prema onome šta je rečeno, Grad dao za izgradnju objekta u neposrednoj blizini kampa Lipa, ali ne i u samom kampu, a ovaj pritvor je izgrađen unutar kampa.

O izgradnji pritvora unutar Lipe u četvrtak je s Ružnićem, te gradonačelnikom Bihaća Elvedinom Sedićem razgovarao Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon čega je rečeno da su razjašnjene brojne nepoznanice.

Šta je još tačno razjašnjeno odgovorio je Ružnić.

- Sattler je pojasnio da je namjena pritvorske jedinice privremeno zadržavanje onih koji idu iz Evrope, vraćaju se po sistemu readmisije u BiH, tu će boraviti maksimalno tri dana i biti izmješteni dalje. Ima 12 jedinica i finansirano je preko IPA fondova – rekao je Ružnić.

Dodao je da svi kažu da je Grad znao da će doći do izgradnje objekta, ali u neposrednoj blizini Lipe.

VEZANI TEKST - Ružnić pisao Nešiću, Konakoviću i Laketi: Hrvatska vraća migrante u USK, a vi "tepate" po Facebooku, radite svoj posao!

- Sve se više saznaje kako vrijeme odmiče. Tek sada dolazimo do informacija da ta izgradnja nije tekla bez znanja. Znali su unutar Ministarstva sigurnosti BiH, unutar Grada Bihaća i još će se tih stvari saznavati – rekao je Ružnić.

Dodao je da u utorak u posjetu dolazi i ministar sigurnosti Nenad Nešić i da očekuje i više informacija, a najvažniji odgovor bit će onaj na pitanje kakav je pravni osnov da se uopće formira ta pritvorska jedinica i gradi kada nema dozvola.

Izjavu gradonačelnika Bihaća Elvedina Sedića nismo uspjeli dobiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.