open-navfaktor-logo
search
Bihać
Ružnić pojasnio šta će biti u objektu unutar kampa Lipa umjesto sporne pritvorske jedinice
Objekat u kampu Lipa kod Bihaća, koji je prvobitno bio planiran kao svojevrsna pritvorska jedinica za migrante, treba biti iskorišten za kancelarije Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, kazao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.
10.11.2023. u 07:52
get url
text

VEZANI TEKST - Ružnić: Zaustavljena gradnja Centra za zadržavanje u kampu za prihvat migranata Lipa

Projekat gradnje Centra za zadržavanje u okviru Privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa zaustavljen je nakon oštrih reakcija predstavnika bosanskohercegovačkih vlasti.

Ružnić je dodao da će se ta pritvorska jedinica graditi, ali izvan kampa.

- Taj objekat koji je izgrađen ide za rad Službe za poslove sa strancima. Mislim da se nisu još uselili. Sada je i malo gužva jer smo imali 300, a sada imamo 1.000 do 1.200 migranata dnevno gore – rekao je Ružnić.

On je kazao i da posljednjih mjesec dana traje prepiska sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine da nadzor nad kampom preuzme MUP Unsko-sanskog kantona umjesto Direkcije za koorodinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine.

- Direkcija je preuzela nadzor, a nema veze s migrantima, a zove MUP za sve što se desi. Ministarstvo sigurnosti je od nas tražilo da to preuzmemo, ali imamo određene uvjete. Za to trebamo dobiti neku naknadu, finansijsku ili materijalno-tehničku – dodao je Ružnić.

Izgradnja pritvorske jedinice unutar kampa Lipa podigla je prašinu i u Austriji. Njenu izgradnju je nevladina organizacija SOS balkanske rute nazvala Gvantanamom na Balkanu. Tužila ih je međunarodna organizacija sa sjedištem u Beču, ICMPD, koja stoji iza izgradnje, ali je njihovu tužbu odbio Trgovački sud u Beču.

Nedavno je stigla i pisana presuda o, kako tvrde iz SOS Balkanskih ruta, bespravno izgrađenom zatvoru u kampu Lipa od strane instituta ICMPD-a bliskog stranci ÖVP (Austrijska pučka stranka). Kako je ranije objavljivano, gradnja je finansirana iz budžeta države Austrije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.