open-navfaktor-logo
search
Bosanska krajina
Ružnić zabavlja javnost čestitkama dok u USK cvjetaju korupcijske afere, rodbinsko i stranačko zapošljavanje
Migrantska kriza u Unsko-sanskom kantonu koja je vrlo često iskorištavana u politikantske svrhe i međustranačke obračune je splasnula, pa se bosanskohercegovačka javnost u protekla dva dana zabavlja pričom o plakatu u Bužimu na kojem premijer ovog kantona Mustafa Ružnić (NES, bivša A-SDA) i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić (SDP), čestitaju Božić i Novu godinu u gradu sa gotovo stopostotnim bošnjačkim stanovništvom. Da nije migrantske krize i sporadičnih ekscesa poput prepucavanja koje je izazvala božićna čestitka koja se prvi put pojavila u Bužimu, rijetko ko bi i obraćao pažnju na USK, a naročito ne bi čuo ništa pozitivno. 
28.12.2021. u 17:22
get url
text

VEZANI TEKST - SDA Bužim: Ružnićeva čestitka za Božić je provokacija; SDP: Tražit ćemo ostavku načelnika

Čestitku je dio građana i političara u Bužimu, ali i široj javnosti, shvatio kao provokaciju i prvenstveno sredstvo međusobnih podvala i obračuna lokalnih i kantonalnih političara, dok je priča o etničkoj i vjerskoj netrpeljivosti potpuno deplasirana, iako se pokušava nametnuti u prvi plan u čemu prednjače pojedini sarajevski mediji. Nekima je, poput nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor na čelu sa Draganom Čovićem, sve ovo dobrodošlo kako bi likovali i dokazivali ispravnost svoje politike.

Načelnik Bužima Mersudin Nanić i lokalna SDA su se "upecali" i po nekim ocjenama nespretno reagirali, da bi potom predsjedavajući Općinskog vijeća Bužima Suvad Šahinović (SDP), izjavio kako smatra da načelnik Nanić treba podnijeti ostavku iz "moralnih razloga". 

No, čestitka koja je osvanula na bilbordu u Bužimu tek je dio političkog folklora i međusobnih trvljenja političara u USK, dok o stvarnim aferama i problemima u Kantonu 1 bh. javnost rijetko ima priliku čuti. Tu i tamo javnost je upoznata sa ponekim hapšenjem, pa i onim u Ružnićevom kabinetu, što se brzo zaboravlja, dok se o trivijalnim stvarima poput čestitke u Bužimu raspravlja nadugo i naširoko. 

VEZANI TEKST - SDA USK: Ružnićeva novogodišnja obećanja bez zakonske osnove za ispunjenje

Međutim, sumorna slika Unsko-sanskog kantona koji je već godinama unazad kanton-slučaj, daleko je teža od dnevne zabave u režiji Mustafe Ružnića.

Aktualna Vlada USK sa Ružnićem na čelu naprosto ne može vladati bez afera. Destabilizirana Vlada USK, bez skupštinske većine, stanovništvu ovog dijela BiH već neko vrijeme je omča oko vrata, a posljednja koska bačena javnosti da se oko nje trvi u vidu bužimskog bilborda samo je skretanje pažnje sa problema stanovnika ovog dijela Bosanske krajine. 

Korupcionaške afere praćene nestabilnom vlašću koja pravi truhle kompromise da bi ostali u foteljama i održali kakvu-takvu skupštinsku većinu, koja zapravo već mjesecima unazad i ne postoji, doveli su USK gotovo do finansijskog kolapsa. 

Premijer Ružnić tako skreće pažnju sa neisplaćivanja mjesečnih naknada za 1.830 bivših pripadnika 5. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine koji ostvaruju pravo na osnovu Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica koji je usvojen u decembru 2020. godine.

VEZANI TEKST - Premijer USK Ružnić se oglasio o hapšenju savjetnika, SIPA saopćila detalje

Od očiju javnosti se tako krije i Izvještaj o finansijskoj reviziji Šumskoprivrednog društva "Unsko-sanske šume" d.o.o. Bosanska Krupa u kojem stoji da je u 2020. godini ovo javno preduzeće zaposlilo 171 radnika u suprotnoti sa Zakonom o radu i bez Javnog konkursa.

Aktulna Vlada USK ne želi da poreski obveznici i građani USK znaju da je revizijom utvđeno kršenje Zakona o javnim nabavkama u iznosu od 1.241.224 KM, isto tako Mustafa Ružnić izbjegava dati odgovor kako je u 2019. godini profitabilno javno poduzeće "Unsko-sanske šume" d.o.o. Bosanska Krupa u 2020. godini poslovalo s gubitkom od 2.680.345 KM.

Ne govori se ni o netransparetnoj raspodjeli subvencija privatnim preduzećima i poduzetnicima zbog posljedica izazvanih pandemijom COVID-19 u iznosu od 1.442.385 KM, a od očiju javnosti treba da se sakrije i raspodjela tekućih transfera neprofitnim organizacijama u iznosu od 136.130 KM koja je izvršena po pojedinačnim odlukama, bez utvrđenih kriterija Vlade USK.

VEZANI TEKST - Patriotska ostavština A-SDA: Prodali se SNSD-u u Srebrenici, nudili seks za posao, krali iz Merhameta

I ne samo to, Ružnić skreće pažnju javnosti i sa Zavoda zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona i nabavke trakica za mjerenje šećera u krvi, igala i penova za dijabetičare, a za koje nisu provedeni planirani postupci javnih nabavki. Ove nabavke realizovane su u iznosu od 1.017.293 KM, po cijenama koje su utvrđene u ugovorima koji su zaključeni ranijih godina, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. 

Za to vrijeme dok Mustafa Ružnić zabavlja građane USK sa božićnom čestitkom u Bužimu, politička oligarhija NES-a (A-SDA) i njihovih političkih partnera u vlasti na dobro poznat i uhodani partijski način, intezivno zapošljavaju svoje ljude i ljubimce po kantonalnim javnim preduzećima i institucijama, kupovanjem zastupničkih ruku u Skupštini Unsko-sanskog kantona, zapošljavanjem bliske rodbine zastupnika u javnom sektoru...

VEZANI TEKST - Jasmin Musić: ASDA, stranka u USK sa najviše uhapšenih, traži poštenu vlast

Dakle, ne priča se ni o čemu o čemu bi trebalo da se priča i što bi trebalo da bude u fokusu pažnje Vlade USK, ali i javnosti. Nabrojano je samo dio afera i mutnih poslova. Moglo bi se nadugo i naširoko nabrajati, jer posljednjih godina za šta god da se dohvati u USK ispod površine je neka afera iza koje stoji NES (A-SDA).

Sve značajnije investicije u USK posljednjih godina došle su preko Federalne vlade i njenih ministarstava, a vlast USK se bavi sama sobom i poručuje načelniku Bužima preko lokalnog ogranka SDP-a da podnese ostavku iz "moralnih razloga". Za to vrijeme Krajina se prazni, stanovništvo odlazi trbuhom za kruhom u evropske zemlje... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.