open-navfaktor-logo
search
Nakon reakcije
Ružnić: Zaustavljena gradnja Centra za zadržavanje u kampu za prihvat migranata Lipa
Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić potvrdio je da je zaustavljena izgradnja Centra za zadržavanje u okviru Privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa kod Bihaća.
08.06.2023. u 12:02
get url
text

Prema njegovim riječima, projekat gradnje svojevrsne pritvorske jedinice u okviru ovog kampa za prihvat migranata, zaustavljen je nakon reakcije predstavnika bosanskohercegovačkih vlasti.

- Mi od početka nismo bili za izgradnju određenih vrsta pritvorskih jedinica u okviru centra Lipa i čini se da je zajednička reakcija bila pravovremena. Gradnja takvog prostora nije u skladu sa urbanističkom, niti sa građevinskom dozvolom kompleksa u Lipi, a upravo na tom dijelu je bilo predviđeno sportsko igralište. Iskreno, bili smo iznenađeni što je to sve počelo u određenoj tajnosti, jer su i kantonalna i gradska vlast itekako učestvovali u pripremi i gradnji migrantskog centra Lipa - izjavio je Ružnić.

O ovome se prethodno razgovaralo i s ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenadom Nešićem, direktorom Službe za poslove sa strancima Žarkom Laketom, ali i šefom Delegacije Evropske unije u BiH Johannom Sattlerom, prilikom njihovih posjeta Unsko-sanskom kantonu.

- Jasno smo tražili adekvatnu reakciju, s obzirom da je kompletno upravljanje kampom u nadležnosti Ministarstva sigurnosti BiH, dok je Evropska unija finansijer i partner skoro svih aktivnosti na lokalitetu Lipa. Poučeni prijašnjim iskustvima, želimo izbjeći i najmanju mogućnost ili rizik za stvaranje kriznih situacija u našem kantonu. Drago mi je da smo prilikom tih posjeta i razgovora, svi se složili oko primarnog cilja - koordiniranog djelovanja u procesu migracija, zakonskog i humanog prihvata migranata, te prvenstveno garancije sigurnosti i prava našim građanima. Vjerujem da je ovo i rezultat svega toga - naveo je Ružnić.

Kantonalni premijer učesnik je inače i ovogodišnje dvodnevne konferencije "Sarajevo migration dialogue 3", koju zajednički organizuju Ministarstvo sigurnosti BiH i Švedsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije, uz podršku Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini.

To je prilika za sagledavanje i analizu trenutne situacije, odnosno razgovor o daljem koordiniranom djelovanju u okviru ovog procesa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.