open-navfaktor-logo
search
Suđenje za ratne zločine
S nepoznatog broja prijećeno svjedoku strijeljanja Bošnjaka u Nevesinju: Znamo ko si, pazi šta govoriš i radiš
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Nevesinja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine opisao je odvođenje i ubistva najmanje 30 civila.
15.01.2024. u 20:30
get url
text

Svjedok M-6, koji je svjedočio iz druge prostorije s distorzijom slika i glasa, kazao je da je prije dolaska na suđenje dobijao prijeteće poruke s nepoznatog broja zbog odluke da bude svjedok u predmetu.

- Primao sam poruke upozorenja, da znaju ko sam, da sam jedan od tih i da pazim šta govorim i radim - rekao je na početku svjedočenja.

Kazao je da je 1992. kratko bio raspoređen prvo u "Sjeverni logor", a da je ubrzo prešao na lokalitet Pijesaka, gdje je komandant bio Rade Mihajlović.

- Bio sam tu skoro mjesec dana, odatle smo poslani na Vojni institut, gdje su sa mnom bili i svjedok M-7, Paki, Popović, Foran Došlo, Milan Trifković - prisjetio se svjedok M-6 objašnjavajući da su "nakon završene akcije oslobađanja Bijelog polja došli na lokalitet Zijemlje".

- Prešli smo u školu kod tih Rujišta. (…) Dolje je bio svjedok M-7, Dragan, Paki, Milan Trifković, Popović, možda još neki, ne mogu se sjetiti sada - rekao je on.

Optuženi Zdravko Kandić (FOTO: Birn)

Na pitanje tužiteljice Eldine Biuk ko je bio komandant na Zijemlju, svjedok je kazao "optuženi Zdravko Kandić i Đurđić Dragan".

- Išli smo na Teleću Lastvu, gdje je primijećena koncentracija ljudi. (…) Išli smo sa M-7, Popovićem, Trifunovićem, Pakijem, Rajkovićem, Šakotom i Goranom Došlom - prisjetio se.

Prisjećajući se te naredbe, za koju ne zna ko ju je izrekao, kazao je da su prespavali jednu noć u šumi i da su ujutru primijetili grupu civila, među kojima su bili muškarci, žene i mala djeca i da su ih nakon pretresanja doveli u školu.

Kada je svjedok došao pred školu, kako je rekao, sjedio je na bunaru s Popovićem i primijetio je da su muškarce uveli u objekat, a da su žene i djeca ostali ispred.

- Čuli smo udaranja, jauke iz škole - prisjetio se, dodavši da je ubrzo stigao Kandić i ušao u školu, a da su drugi vojnici glasno uzvikivali da se civili ubiju.

- Tovarite i ubijte ih - prisjetio se uzvika.

Na pitanje branioca Radivoja Lazarevića da li je poznavao njegovog branjenika Zdravka Kandića, svjedok je negirao objašnjavajući da ga je vidio nekoliko puta i da su vojnici između sebe pričali da im je to komandant.

Svjedok je opisao da su oko 30 civila iz škole izveli u dva kamiona s nekoliko civilnih policajaca, a da su kolonu činila i još dva vojna i dva civilna vozila. U jednom od džipova bio je i Zdravko Kandić. Objašnjavajući kako je tada trebao ići za Nevesinje i da su on i Popović dobili informaciju da kolona ide prema tamo, sjeli su u auto sa Šakotom, čijeg se punog imena ne sjeća, i Milanom Trifkovićem.

Na pitanje optuženog Siniše Kandića da li je njega vidio među civilnim policajcima, svjedok je negirao.

- Krenuli smo za Nevesinje, a onda smo nakon par kilometara skrenuli makadamom. Pop je pitao: "Šta je ovo, gdje idemo?" Niko mu nije odgovorio - prisjetio se.

Ubrzo su se zaustavili i svi su krenuli izlaziti iz vozila, kazao je prisjećajući se da je on s Popom ostao u vozilu još neko vrijeme.

- Ja sam izašao da vidim šta se dešava, otišao oko 20 metara ispod i vidio da Šakota i Diki pucaju na zarobljenike, oni padaju negdje u neku jamu - opisao je on strijeljanje civila prevezenih u kamionima.

Opisujući položaje kamiona i jame, rekao je da je Milan Trifković s Pakijem dovodio po tri zarobljenika iz kamiona do mjesta strijeljanja i da je sve trajalo oko pola sata do 45 minuta.

- Čuli su se pojedinačni pucnji i kratki rafali - prisjetio se zvuka strijeljanja.

Po povratku u školu, kazao je svjedok, nije zatekao žene i djecu koji su ostali nakon što je prva kolona krenula.

Za zločine počinjene na području Nevesinja i Mostara, sudi se Zdravku Kandiću, nekadašnjem komandantu Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske, Draganu Đurđiću, njegovom tadašnjem zamjeniku i komandantu Interventnog odjeljenja, te Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli i Milanu Trifkoviću, Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću, bivšim pripadnicima Petog bataljona.

Optužnica ih tereti za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti s područja Nevesinja, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece u dobi od 15 dana do dvije godine života.

Suđenje će se nastaviti 29. januara, piše Detektor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.