open-navfaktor-logo
search
Direktor SNSD-ov kadar
Sa Instagram profila Službe za poslove sa strancima BiH lajkaju Vučićeve objave o protestima u Srbiji
Protesti opozicije i građana Srbije traju već danima nakon izbora u toj zemlji, a metode suzbijanja demonstracija kakve primjenjuju tamošnje vlasti podržavaju i u pojedinim institucijama Bosne i Hercegovine. Barem se tako može protumačiti sudeći na osnovu aktivnosti tih institucija na društvenim mrežama. 
25.12.2023. u 11:11
get url
text

VEZANI TEKST - Pogledajte kako Vučićeva policija brutalno tuče demonstrante u Beogradu

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na Instagramu je jučer objavio: 

- Trenuci predaha u predsjedništvu. Važno je da sačuvamo mir, pohapsimo nasilnike i osiguramo budućnost našoj djeci. Želim da vi, dragi prijatelji, znate da sam uvijek na svom radnom mjestu i spreman da štitim stabilnost zemlje, pozivam na uzdržanost, ali i nedvosmisleno sačuvam državu. Našu Srbiju. Jednu jedinu.

 

Ova Vučićeva objava svidjela se i administratoru Instagram profila Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (SPSBiH). Kako se može vidjeti na toj društvenoj mreži, sa profila ove državne institucije Bosne i Hercegovine lajkana je Vučićeva objava. Profil Službe na Instagramu nije verificiran, ali sudeći po objavama radi se zaista o profilu koji institucija koristi. 

VEZANI TEKST - Žarko Laketa: Christian Schmidt u BiH ušao kao diplomata Njemačke, a ne UN-a, on nije...

 

Direktor SPSBiH je Žarko Laketa, kadar blizak SNSD-u Milorada Dodika. Šira javnost u BiH u posljednje vrijeme mogla je primijetiti Laketu tokom oglašavanja u vezi sa statusom visokog predstavnika u BiH Christana Schmidta, kada je zajedno sa ministrom sigurnosti Nenadom Nešićem osporavao Schmidtov mandat u OHR-u. 

Na čelu Službe za poslove sa strancima BiH prvi put je kadar SNSD-a a u medijima se moglo čuti i pročitati mnoštvo kritika na račun koalicije "Trojka" (SDP, Naša stranka, NiP) jer su "omogućili Dodiku da ovlada ovom institucijom i cijelim sigurnosnim sektorom". 

Lajkovi sa naloga državnih institucija na mrežama državnicima drugih zemalja, pa i lajkovi sa takvih naloga bilo kome na bilo šta, podrazumijeva se, neprimjereni su u najmanju ruku. Štaviše, kad se radi o objavama koje se tiču političkih, sigurnosnih i ostalih unutarnjih pitanja druge države, takvo ponašanje odgovornih u institucijama BiH, konkretno u SPSBiH, moglo bi se nazvati i skandaloznim. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.