open-navfaktor-logo
search
Odlazak u duhovni zavičaj
Sa sarajevskog aerodroma ispraćena posljednja grupa ovogodišnjih hadžija iz BiH
U ovoj grupi je i reisul-hudžadž, odnosno koordinator Nusret ef. Abdibegović, koji je ukazao na značaj obavljanja ove islamske dužnosti u životu muslimana
AUTOR: Mina
12.06.2024. u 22:50
get url
text
FOTO: Mina
Posljednja grupa budućih hadžija iz Bosne i Hercegovine danas je u Meku ispraćena s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu.
U ovoj grupi je i reisul-hudžadž, odnosno koordinator Nusret ef. Abdibegović, koji je ukazao na značaj obavljanja ove islamske dužnosti u životu muslimana.
- Bosanskohercegovačke hadžije odlaze u sveta mjesta, u Meku i Medinu. To je njihov duhovni zavičaj, a oni su reprezenti muslimana ovog prostora na ovogodišnjem skupu hadžija svijeta - kazao je Abdibegović.
Kako je ocijenio, ovogodišnje rukovodstvo Ureda za hadž i umru je uložilo veliki napor te osiguralo adekvatne uslove boravka na svetim mjestima.
- Čujemo pozitivne vijesti i nadam se da će i ove godine sve proteći u najboljem redu. Islamska zajednica iz godine u godinu uspijeva osigurati sve bolje uvjete, kako bi hadžije što lakše i ljepše obavile svoju dužnost - naglasio je Abdibegović.
S obzirom na činjenicu da se hadž može i treba razumijevati kao kongres muslimana svijeta, Abdibegović je kazao da će se hadžije suočavati s određenim pitanjima od globalnog značaja za muslimane.
- Bit će tu globalnih, regionalnih i lokalnih pitanja. Od onih koji se tiču muslimana Balkana, preko rezgovora o Gazi i Palestini, a vjerovatno ćemo razgovarati i o uspavanom arapskom prostoru koji ipak biva probuđen učenjem telbije - Odazivam ti se, Bože, odazivam - poručio je Abdibegović.
Sead Islamović iz Sarajeva ove godine sa suprugom obavlja hadž za roditelje.
- Prethodni utisci sa hadža su izuzetno dobri, a sretan sam zbog prilike da ponovo posjetim sveta mjesta. Radujem se vremenu koje ću provesti s drugim hadžijama, a vjerujemo da ćemo, ako Bog da, uspjeti obaviti hadž onako kako nalaže naša vjera i vratiti se našoj domovini - izjavio je Islamović.
Sedmicama prije polaska na hadž vodiči su komunicirali sa svojim grupama, a Islamović je komunikaciju s vodičem njegove grupe Amerom Jugom ocijenio izuzetno uspješnom i korisnom.
- Naš vodič se zaista potrudio da nas putem Viber grupe upozna sa svime što nas očekuje i propisima hadža i umre. Moram kazati da sam zadovoljan podrškom koju imamo nam pruža vodič i cijeli Ured za hadž i umru - istakao je Islamović.
Podsjećamo, ove godine na hadž iz Bosne i Hercegovine je otputovalo 2.225 hadžija.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.