open-navfaktor-logo
search
Još bez dogovora
Šabanović: Mislim da Schmidt neće reagovati zbog HNK jer je to loše prvenstveno za HDZ
Ako osjetim da se samo primjenjuje taktika, a da ne slijede ideje i razmišljanja pri kojima su kanton ili država na prvom mjestu, mogu dogoditi određene političke odluke, između ostalog je kazao visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt odgovarajući na pitanje namjerava li se uključiti u deblokadu formiranja nove vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kao što je to učinio na nivou Federacije BiH.
21.08.2023. u 18:01
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt: Dodik radi na tome da postane nepodnošljiv, provjeriti Stevandićevu ratnu ulogu

Pokušaji formiranja vlasti u ovom kantonu traju mjesecima. Posljednji zvanični razgovori koje je prije blizu mjesec organizirao HDZ 1990 su skoro propali jer se sastanku nisu odazvali iz HDZ-a i HRS-a.

U SDA očekuju da bi ove sedmice trebao biti održan "neki sastanak" i ocjenjuju da je vrijeme da se razgovori intenziviraju i dobije nova vlast.

Tokom ovih nekoliko mjeseci iz HDZ-a su više puta najavljivali ko će im biti partneri u formiranju nove vlasti, pa su sa SDA prelazili na SDP pa se opet vraćali na SDA, sa kojom čine Vladu HNK već osam godina.

Situacija je takva da je za imenovanje nove vlade HNK potrebno 20 zastupnika u Skupštini HNK. 

HDZ ih ima 11, SDA sedam, SDP BiH i HDZ 1990 po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog zastupnika. Demokratska fronta (DF) je odavno kazala da neće biti dio većine.

Ako bi HDZ išao sa SDA, s kojom bi išao NES, trebala bi im još jedna ruka. Iz HDZ-a 1990 su nam rekli da neće sa SDA i da su za to da se ide sa "Trojkom". Tako ostaje da HRS da popuni nedostajuće ruke u ovoj kombinaciji.

Ako bi HDZ išao sa SDP-om i NiP-om, to bi bilo 15 ruku. Tu bi se računao HDZ 1990, tako da bi im nedostajale dvije ruke. Tu opet preostaje HRS iz kojeg se nisu odazvali na posljednji sastanak u organizaciji HDZ-a 1990 niti se izjasnili kome su skloniji.

VEZANI TEKST - HDZ 1990 organizovao sastanak o formiranju vlade u HNK: Došli SDP i NiP, HDZ i HRS se nisu pojavili

Haris Šabanović, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH iz Mostara, na pitanje misli li da će na cijelu situaciju reagirati Schmidt i nametnuti neke odluke, istakao je da smatra da se to neće desiti jer je dugoročno to loše prvenstveno za HDZ.

- To je neprihvatljvo HDZ-u i svakom. Ako 20 nije većina, ako se spusti na 16, onda postaju zaobilazni, gube pregovaračku poziciju – dodao je Šabanović.

Ivan Odak iz HDZ-a 1990 rekao je da se ništa ne mrda od sastanka kojeg su organizirali, te je stava da postoji prećutni dogovor HDZ-a i SDA jer im "odgovara da imaju vlast u rukama, da ostane isto stanje".

- Čudi me visoki predstavnik. Samo da kaže da nema ni marke dok se ne formira vlast, bilo bi drugačije. Volio bih da reaguje jer zašto imamo izbore ako se ne poštuje volja birača – dodao je Odak.

Izjave predstavnika HDZ-a, SDP-a i HRS-a nismo dobili jer se nisu javljali na pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.