open-navfaktor-logo
search
Delegat u Vijeću naroda
Šabanović nazvao neozbiljnim pokušajem: Ko je Cvijanović da drži lekciju Džaferoviću
Delegat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Džemaludin Šabanović kazao je da su posljednje izjave predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović usmjerene protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferović pretenciozne i neozbiljne.
12.01.2021. u 11:11
get url
text

- Cvijanović pokušava s visoka komentarisati izjave člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, što je samo po sebi neozbiljno. Ne može jedan nižerangirani entitetski zvaničnik držati lekcije predstavniku najviše izvršne vlasti u državi. Član Predsjedništva ima punu ustavnu ovlast da se bavi vanjskopolitičkim odnosima, i njegovi stavovi u tom smislu nikada nisu isprazni, što je uostalom pokazalo i ograđivanje premijera Crne Gore od upućene čestitke. Isprazno je jedino kada predsjednica entiteta pokušava voditi vanjsku politiku - navodi Šabanović.

On poziva predsjednicu entiteta RS da dobro prouči Ustav Bosne i Hercegovine, kao i entitetski Ustav.

- Vlastima entiteta RS bi bolje bilo da se okrene svojim nadležnostima, te se posvete rješavanju ekonomskih i drugih pitanja osiromašenih građana tog entiteta. To je jedino čime se mogu baviti, a pokušaj da vode vanjsku politiku je isprazna priča - zaključuje Šabanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.