open-navfaktor-logo
search
Rok bio 7. mart
Šabić: BHRT prolongirao svoje odluke, program FTV-a zasad neće biti ugašen
Menadžment BHRT-a, nakon što je ranije poslao opomenu da će 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a, prolongirao je realizaciju svojih odluka s obzirom na to da traju razgovori o načinu raspodjele novca od RTV takse, kazao je danas Džemal Šabić, generalni direktor RTV FBiH. 
07.03.2024. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - BHRT poslao opomenu RTV FBiH: Hoće li 7. marta isključiti sve usluge i ugasiti program FTV-a

Problem je nastao nakon što je ugovor o naplati RTV takse, koji su BHRT i RTVFBiH imali s Elektroprivredom BiH, istekao s novom godinom, a novi nije bio potpisan sve donedavno, zbog čega su oba emitera zapala u finansijske probleme. Njihovi menadžmenti se nisu uspjevali dogovoriti o ovom pitanju.

Tek 29. februara je potpisan ugovor o nastavku naplate RTV takse sa Elektroprivredom BiH putem računa za struju i to najkasnije do 31. decembra, s tim da će BHRT i RTV FBiH o raspodjeli prikupljenih sredstava intenzivno pregovarati kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

- Potpisan je dio ugovora sa Elektroprivredom BiH u kojem naplata RTV takse počinje 1. marta, ali između nas emitera nije usaglašen koncept. BHRT je htio promjenu raspodjele procenata. Razgovori se nastavljaju i iz tog razloga su prolongirali odluke o isključenju svih usluga i obustavi tehničke podrške za FTV. Nadam se da su dosta naučili u ova dva mjeseca kada smo svi izgubili sredstva i da se politika neće miješati tako direktno kao dosad - rekao je Šabić za Faktor.

Kako je ranije objavljeno na stranici BHRT-a, RTV FBiH traži da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, dok BHRT ostaje pri stavu da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.