open-navfaktor-logo
search
Antifašisti
SABNOR BiH o zabrani skupa u Mrkonjić Gradu: Pozivamo građane ove zemlje da se ohrabre i dignu glas
Nakon sramne odluke policije RS-a iz Mrkonjić Grada o zabrani obilježavanja 80. godišnjice Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a u tom gradu izražavamo najoštrije negodovanje protiv nje, jer navedeni razlog o nemogućnosti garantovanja sigurnosti je iskonstruisan i radi se isključivo o političkoj odluci, saopćio je Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) Bosne i Hercegovine.
24.11.2023. u 09:48
get url
text

- Još prije petnaestak dana predsjednik RS-a nagovijestio je ovakvu mogućnost pišući sa nevjerovatnim omalovažavanjem o ovom značajnom historijskom događaju, ali i vrijeđajući sve one koji poštuju historijske činjenice ove zemlje. Nakon njegovog pisanja o ZAVNOBiH-u kao papagaji javili su se sljedbenici takve politike ponavljajući iste teze. Istovremeno, valja reći da onaj koji zabranjuje obilježavanje antifašističkog naslijeđa ove zemlje sam je tim činom izabrao drugu stranu i sebe svrstao na stranu fašizma - istakli su u saopćenju.

Na takav izbor, dodaju, niko u ovoj zemlji nema pravo šutjeti, niko nema pravo ne reagovati, niko nema pravo ne djelovati.

- Jesu ovo potezi uplašenog, izgubljenog i očajnog čovjeka, ali jesu i potezi koji mogu izazvati ozbiljne posljedice, jer on gubi, a u gubitku i izgubljen čovjek može napraviti mnogo zla. Zbog ozbiljnosti situacije, zbog narasle fašizacije društva u kojem živimo, zahtijevamo od svih državnih organa da po hitnom postupku i u najskorije vrijeme održe sjednice na kojima će se raspravljati o fašizaciji bosanskohercegovačkog društva i državnom odgovoru na te pojave.

Mi antifašisti želimo antifašističko društvo 21. vijeka, a ne revizijom historije vraćanje u daleku prošlost. Mi ćemo, također preko naše evropske i svjetske asocijacije tražiti određene mjere prema nosiocima ovakvih politika u našoj zemlji. Istovremeno pozivamo građane ove zemlje da se ohrabre i dignu glas. Nas je mnogo više nego njih, ali smo tihi. Dosta je bilo, moramo im se suprotstaviti dok još ima vremena. Naš bunt danas mora imati odlučnost ustanika 1941, ali i vizionarstvo vijećnika ZAVNOBiH-a iz 1943. i 1944. godine. Ukratko, do nas je - poručili su iz SABNOR-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.