open-navfaktor-logo
search
Licemjerni diplomata
SAD i Britanija osuđuju HDZ i Čovića, Sattler štiti svog "šampiona EU integracija"
I dok Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini i britanski ambasador Matt Field precizno detektiraju ko je glavni kočničar i ko blokira finansiranje održavanja Općih izbora 2. oktobra ove godine, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler, kao i do sada, krivicu svaljuje na sve.  
18.05.2022. u 09:05
get url
text

Za Sattlera, kojem je inače Dragan Čović "šampion evropskih integracija" i za kojeg se u političkim kuloarima odavno spekulira kako podržava šefa HDZ-a, su podjednako svi odgovorni. 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini poručila je da je odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara bila neodgovorna i neopravdana.

Istakli su kako ponašanje HDZ-a o ovom, ali i drugim pitanjima prethodnih sedmica, uključujući protivljenje ključnim reformama koje zahtijeva Evropska unija nije u skladu sa iskazanom opredijeljenošću stranke za euroatlantske integracije.

Ambasador Field je poručio: 

- Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska. Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to osiguraju uvjete. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica - napisao je britanski ambasador na Twitteru. 

Sattlerovu poruku na društvenim mrežama žestoko su kritizirali svi. Šef Delegacije EU-a u BiH je poručio: 

- Lideri BiH kažu da žele EU budućnost. Pa ipak, nema finansiranja izbora, a opet su propuštene prilike za donošenje Zakona o sukobu interesa, Zakona o javnim nabavkama i izmjena VSTV-a. Bosna i Hercegovina i njeni građani zaslužuju bolje.

Kako za blokiranje odluke o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar, tako i za dva ključna zakona od kojih ovisi kandidatski status BiH, jedini krivac i odgovorni je Dragan Čović.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer nije donijelo odluku o izdvajanju sredstava za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar jer za to nisu glasali ministri iz HDZ-a.

Prije dva dana, Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbio je zakone koji su ključni za evropski put naše države zahvaljujući glasovima delegata iz SNSD-a i HDZ-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.