open-navfaktor-logo
search
State Department
SAD uveo nove sankcije Diani Kajmaković i Osmanu Mehmedagiću, zabranjen im ulazak u tu zemlju
State Department je povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, koji se obilježava 9. decembra, u ponedjeljak objavio sankcije protiv više od 30 osoba, a među njima su suspendovana državna tužiteljica Diana Kajmaković i bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić Osmica, koji su od ranije pod sankcijama Ministarstva finansija SAD-a.
11.12.2023. u 22:29
get url
text

Nove sankcije su uvedene iz istih razloga kao i prethodne, a današnjim sankcijama State Departmenta je obuhvaćena i Mehmedagićeva supruga.

Navedeno je da u slučajevima kada postoje vjerodostojne informacije da su službenici stranih vlada bili umiješani u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, te osobe i članovi njihovih užih porodica općenito nemaju pravo na ulazak u Sjedinjene Države i moraju biti javno ili privatno sankcionisani. 

Nekoliko institucija može izricati sankcije, uključujući State Department, Ministarstvo finansija i Ministarstvo trgovine.

VEZANI TEKST - Državna tužiteljica Diana Kajmaković na crnoj listi SAD-a

State Department je suspendovanu tužiteljicu Tužilaštva BiH Dianu Kajmaković sankcionisao zbog, kako se obrazlaže, njenog učešća u značajnoj korupciji.

- Kao podrška trgovcima narkoticima i drugim kriminalcima, Kajmaković je pomagala u skrivanju dokaza, sprečavanju krivičnog gonjenja i na drugi način pomagala kriminalne aktivnosti u zamjenu za ličnu korist. Također je pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića - objašnjava State Department.

Prošle godine, Ministarstvo finansija SAD-a je sankcionisalo Kajmaković zbog učešća u korupciji ili podrivanju demokratskih procesa ili institucija na Zapadnom Balkanu. Nakon toga, Kajmaković je suspendovana sa pozicije zamjenice glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Nakon uvođenja sankcija Kajmaković, Tužilaštvo BiH je navelo kako je formiran predmet protiv tužiteljice Kajmaković. Optužnica još nije podignuta.

Za Mehmedagića, bivšeg šefa Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, State Department obrazlaže kako je sankcionisan zbog "umiješanosti u značajnu korupciju".

- Mehmedagić je sarađivao sa kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao svoj javni položaj da bi se obogatio - saopćeno je.

VEZANI TEKST - Na crnoj listi SAD-a Osman Mehmedagić, Edin Gačanin i Dragan Stanković

U okviru ove akcije, sankcionisana je i njegova supruga Amela Mehmedagić Šehović, navodi State Department.

U martu ove godine, Mehmedagiću, zajedno sa još dvije osobe, Edinom Gačaninom i Draganom Stankovićem, sankcije je uvelo Ministarstvo finansija SAD-a.

On je tada sankcionisan uz obrazloženje da je zloupotrijebio BH Telecom u korist SDA, kao i da je sarađivao sa kriminalnim mrežama. Mehmedagić je navode nakon tada uvedenih sankcije odbacio kao neistinite. Mehmedagića je Sud BiH 2021. godine oslobodio krivice za zloupotrebu položaja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.