open-navfaktor-logo
search
Čišćenje posta
Vitre za ovaj ramazan iznose 10, 15 i 20 KM
Posebnost mjeseca ramazana jeste i izdvajanje sadekatul-fitr i to u posljednjih 10 dana najodabranijeg mjeseca. Sadekatul-fitr (vitre) za ovogodišnji ramazan iznosi 10, 15 i 20 KM.
E.D.-Š
11.03.2024. u 08:12
get url
text
- Što se tiče sadekatul-fitra, to je posebno propisano da se daju u mjesecu ramazanu u posljednjih 10 dana ili drugom dijelu ramazana radi siromaha da i oni osjete radost Bajrama. To izdvajanje u isto vrijeme je i čišćenje našeg posta. Postoje stvari koje kvare post kao što su hrana, piće, konzumiranje duhana i spolni odnos. Onaj koji to uradi njegov post je pokvaren i slijedi mu kefaret (iskupljenje).
A sa druge strane postoje stvari koje umanjuju vrijednost posta, ali ga ne kvare kao što su laž, ogovaranje, krivokletstvo, lažno svjedočenje, strastveni pogledi. I mi udjeljivanjem sadekatul-fitra čistimo svoj post - govori za Faktor Kemal efendija Tokmić, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Bugojno, i dodaje:
- Poslanik Muhammed, a. s., kaže da će post bit primljen kada se uplati sadekatul-fitr, a do tada će biti između nebesa i zemlje. Zato izdvaja sadekatul-fitr onaj koji izdržava svoju porodicu, što bi mi rekli glava porodice, staratelj, za sebe, suprugu, djecu sve one koji su u okrilju njegove porodične kuće, bilo oni da su maloljetni ili punoljetni, postili ili ne postili.
Kaže kako je sadekatul-fitr po jednoj osobi u visini cijene jednodnevne ishrane.
- Ili prema našim standardima. Najispravnije je ako je moj standard dnevnog obroka 20 KM, onda da dam toliko, ako je 30 KM, dam toliko, ako je 10 KM, onda dajem deset.
Mada je za ovaj ramazan određeno da je iznos sadekatul-fitr minimalno 10 KM, potom 15 KM i 20 KM. Ko nije u stanju da izdvoji za sadekatul-fitr, nije ni dužan, njemu se treba udijeliti - kazao je ef. Tokmić.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.