open-navfaktor-logo
search
Zloupotreba položaja
Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je bivši državni ministar sigurnosti Sadik Ahmetović osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, te se Adnanu Bektiću oduzima imovinska korist u iznosu 7.414 konvertibilnih maraka (KM), koju je dužan platiti u roku od 30 dana.
31.05.2021. u 09:50
get url
text

Ahmetović se optužnicom tereti da je kao ministar sigurnosti od kraja 2011. do septembra 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, potpisao s njim četiri ugovora o djelu, da bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, među kojim su organizovani kriminal, terorizam, javni red i mir, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Na taj način, prema optužnici, Ahmetović je omogućio Bektiću stjecanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu u iznosu od 12.280 konvertibilnih maraka (KM) i isplatu dnevnica kao vozaču u iznosu 3.400 KM, te je budžet BiH oštećen za ukupni iznos od 15.680 KM.

Adnan Bektić, prema optužnici, nikada nije obavio naručene poslove iz ugovora o djelu, nego je nastavio voziti ministra.

Suđenje Ahmetoviću počelo je u martu ove godine. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe, piše Birn.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.