open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Sadiković: Na probleme u JU Apoteke Sarajevo ukazali su i zastupnici u Skupštini KS
Predsjednik Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković uputio je reagiranje na navode JU Apoteke Sarajevo koji su iznijeti u tekstu koji je objavljen na portalu Faktor 27. decembra.
28.12.2023. u 21:04
get url
text

Iz Sindikata su dostavili i dokumente u vezi s imenovanjem disciplinskih komisija u ovoj ustanovi.

Reagiranje, u kojem se demantiraju navodi vodstva JU Apoteke Sarajevo, prenosimo u cijelosti:

- U tekstu od 27. 12. 2023. godine pod naslovom "Sve više disciplinskih postupaka protiv uposlenih u Apotekama Sarajevo, šta kažu u ustanovi", generalna direktorica Zenaida Hasić iznijela je nekoliko neistinitih navoda, te mi je od iznimne važnosti da ukažem na to, kao borcu za pravdu i istinu. Želim naglasiti da su na probleme u JU Apoteke Sarajevo ukazali prvenstveno zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo, a potom i Sindikat radnika u zdravstvu u KS. Da li je za očekivati da generalna direktorica podnese tužbu i protiv osnivača?

U tekstu objavljenom 16. 11. 2023. godine tj. u intervju sa mnom stoji konstatacija vezana za problem javne nabavke vezane za GALAS, ali problem te javne nabavke nije vezan za rad kolegice protiv koje je pokrenut disciplinski postupak te se na ovaj način vrši maliciozno skrnavljenje istine. Javna nabavka koja je spominjana nije planirana od strane poslodavca na vrijeme i poslodavac nije planirao eventualne probleme prilikom nabavki kao što je nedostavljanje dokumentacije od strane jedinog ponuđača, a nakon prihvaćene ponude od strane JU Apoteke Sarajevo.

Takvo postupanje poslodavca je dovelo do toga da mjesecima imaju malo ili nimalo pojedinih GALAS proizvoda u apotekama. Na probleme oko GALAS proizvoda i oslabljene prodaje ukazano je i na 10. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo 7. 11. 2023. godine - navodi Sadiković i dodaje:

 VEZANI TEKST - Sve više disciplinskih postupaka protiv uposlenih u Apotekama Sarajevo, šta kažu u ustanovi

- Skrenuo bih pažnju na činjenicu da se generalna direktorica Zenaida Hasić samo paušalno osvrnula i negirala sve navode koji su izneseni u tekstu, što zapravo pokazuje koliko ona neozbiljno shvata svoju funkciju na koju je postavljena bukvalno sa biroa. Naša Osnovna sindikalna organizacija JU Apoteke Sarajevo je od 4. 4. 2022. godine zaprimila ukupno 10 disciplinskih prijava protiv uposlenika JU Apoteke Sarajevo, a cijelo vrijeme je kao generalni direktor odnosno v. d. generalni direktor bila upravo - Zenaida Hasić. Radi se o uposlenicima sa inicijalima A. M., A. S. (dva puta disciplinski postupak), S. M., N. K., E. D., S. M., S. K., N. D, S. T. (dokazi u prilogu). Kakvu sliku šalje o vladajućim strankama u Kantonu Sarajevu generalna direktorica i da li je to politika koju podržava NiP odnosno SDP. Koliko su sada vjerodostojni njeni iskazi kao generalnog direktora ako mi imamo dokaze da je objavila neistinu u formalnom dopisu upućenom Vama? Za nas u Sindikatu je i jako bitna informacija da su svih devet osoba, protiv kojih su vođeni disciplinski postupci u tim momentima, bili članovi sindikata i da je osam osoba od ukupno devet ženskog spola. Bitno je istaći i da nijedna od osoba, osim S. M. koji je ujedno i predsjednik Osnovne sindikalne organizacije JU Apoteke Sarajevo, nije na rukovodećoj poziciji nego su radnici koji u suštini trebaju snositi najmanje odgovornosti za odvijanje radnih procesa u ustanovi.

Još jedna neistina, koju je iznijela generalna direktorica, su navodi vezani za ustupanje ličnih podataka trećim licima. Naime, Osnovna sindikalna organizacija JU Apoteke Sarajevo zaprimila je email od kolegice da se među dokazima u disciplinskoj prijavi nalaze dva Ugovora o radu koja nisu cenzurirana, niti je traženo njeno odobrenje da se isti mogu dijeliti i razmnožavati, niti je sindikalna organizacija (kao nosilac prava Vijeća uposlenika) zaprimila dopis za saglasnost od poslodavca vezano za dijeljenje ličnih informacija trećim licima (rukovodilac IT sektora, rukovodilac nabavne službe, rukovodilac marketinga). Dakle, radi se o necenzuriranim Ugovorima o radu u kojima su dostupni podaci o JMBG, kućnoj adresi, osnovnoj plati, dodacima na platu, pa čak ni potpis nije uklonjen. Koliko mi je poznato, Osnovna sindikalna organizacija JU Apoteke Sarajevo proslijedila je ove informacije advokatu na daljnje postupanje - navodi Sadiković.

{$galerijaFotografija}

Kako dalje iznos Sadiković, "nisu to jedine neistine koje je generalna direktorica Zenaida Hasić iznosila u nepuna dva mjeseca".

- Ukoliko se detaljnije analiziraju njeni nastupi u Skupštini Kantona Sarajevo, možemo vidjeti da je na upite zastupnika odgovarala djelimično istinito ili neistinito. Prvenstveno je djelimično istinito odgovarala na upit zastupnika Harisa Zahiragića da joj nije u toku 2023. isplaćena visoka plaća i da se poštuje kantonalna uredba. S druge strane, znate da je kasnije objavljeno da je u julu mjesecu 2023. godine isplaćena ukupna plata od oko 8.400 maraka, a da je i menadžment ove ustanove dobijao visoke dodatke/nagrade u periodu jula i augusta mjeseca. Na upit zastupnika Zahiragića zašto se odluke generalnog direktora, menadžmenta i Upravnog odbora JUAS ne objavljuju na web stranici apoteka, odgovorila je paušalno da im je web stranica u kvaru. Upravo u momentu pisanja ovog teksta, na web stranici JU Apoteke Sarajevo uglavnom nisu dostupne odluke generalnog direktora, menadžmenta i Upravnog odbora, ali se primijeti novi dizajn web stranice u odnosu na prije mjesec i po dana, kao i to da su uspjeli objaviti 27. 11. 2023. godine Pravilnik o radu (koji je isti kao i Pravilnik o radu iz novembra 2022.). Dakle, web stranica odlično funkcionira, ali se svojevoljno ne objavljuju odluke i ne poštuju kantonalne odredbe koje donosi Skupština Kantona Sarajevo. Ubijeđen sam i da zastupnicima Muameru Bandiću i Harisu Zahiragiću nije dostavila materijale koje su joj tražili - stoji u demantiju predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu KS Senada Sadikovića.

demant1.jpg
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.