open-navfaktor-logo
search
Maćehinski odnos
Sadiković o Apotekama Sarajevo: Nekompetentni na pozicijama, spremačice rade na četiri radna mjesta
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, čiji su članovi i radnici Javne ustanove Apoteke Sarajevo (JUAS), reagirao je na izvještaj o radu menadžmenta ustanove koji je prošle sedmice iznijela direktorica Zenaida Hasić na Skupštini KS.
16.11.2023. u 10:37
get url
text

Kako je kazao Senad Sadiković, predsjednik Sindikata, Vlada KS, Ministarstvo zdravstva i Zavod za zdravstveno osiguranje maćehinski se odnose prema Apotekama Sarajevo, navodeći kako se ta javna ustanova isključivo sama finansira, da opstaje isključivo na osnovu doprinosa radnika, bez obzira što je farmaceutsko tržište veoma konkurentno i što se apotekarska djelatnost više ne poima kao zdravstvena, nego komercijalna djelatnost.

Nefunkcionalna Služba za ljudske resurse

- Dakle, iako je osnivač ustanove Skupština KS i iako se u Statutu ustanove spominje više od 10 načina finansiranja, JUAS se isključivo oslanja na ono što ustanova sama zaradi, te ono što dobije kroz pružanje usluge za izdavanje recepata i naknade za dežurstva. Ova opaska na koju želimo da skrenemo pažnju je veoma bitna, jer u ustanovi nije sve tako bajno kako je to direktorica predstavila. Naš interes je da Vlada KS shvati potrebe radnika u Apotekama i da se što prije pronađe dugotrajno rješenje za naše članove - kaže Sadiković.

 Senad Sadiković

Iz Sindikata radnika u zdravstvu KS slažu se sa konstatacijama da je prioritet zapošljavanje kadrova koji nedostaju i koji su nosioci primarne djelatnosti ustanove, a to su magistri farmacije i farmaceutski tehničari, ali ono što, kako kaže Sadiković, nije navedeno u izvještaju Hasić je da je JUAS možda i jedina ustanova u KS bez funkcionalne Službe za ljudske resurse, da na 47 organizacionih jedinica i četiri službe (direkcija, nabavna služba na Bistriku od više od 1.000 metara kvadratnih, GALAS prostor na Ilidži, marketing na Grbavici) rade samo 23 spremačice, da rade na dva, tri, a neke i na četiri radna mjesta.

- Radna mjesta blagajnika polako iščezavaju i ne zapošljavaju se novi, što znači da magistri farmacije i farmaceutski tehničari u apotekama moraju obavljati i njihov posao te tako smanjivati kvalitet farmaceutske njege koju pružaju pacijentima. S druge strane, po sistematizaciji je naveden jedan vozač za generalnog direktora, te drugi visokokvalificirani vozač (peti stepen) čiji je opis poslova mnogo veći (ali plaća ista), a to je da jednom u sedmici obiđe sve organizacione jedinice i službe i dostavlja/preuzima lijekove, uključujući i organizacione jedinice u zeničkodobojskom kantonu - navodi Sadiković.

No kako kaže, apsurdi u sistematizaciji ne prestaju samo tu.

- Na radnom mjestu rukovodioca službe za pravne poslove sjedi bachelor prava, arhivar je radnik magistar prava, a vrh ledenog brijega dostiže se činjenicom da pravnik sa pravosudnim i advokatskim ispitom sjedi u službi za informacione tehnologije. Svjesni smo da i Jedinstvena metodologija federalnog zavoda zdravstvenog osiguranja propisuje omjer zdravstvenih i nezdravstvenih radnika 80:20, ali mišljenja smo da je potrebno staviti fokus i na druge radnike koji imaju isuviše radnih obaveza. Ukoliko se posmatra Pravilnik o radu iz novembra 2022. godine, da se primjetiti da je u ustanovi planirano sistematizacijom oko 500 radnih mjesta, a trenutno je uposleno nešto više od 420 - ističe Sadiković.

Zašto se ne primjenjuje kolektivni ugovor 

Iako su kolektivni ugovori u zdravstvu izmijenjeni polovinom septembra, Sadiković naglašava kako radnici Apoteka Sarajevo još uvijek primaju plaće prema starim ugovorima.

- Iako je Kolektivni ugovor pravni akt veće snage u odnosu na Pravilnik o radu ustanove, uposlenici mogu očekivati tek u decembru isplatu plaće po novoj satnici i retroaktivnu isplatu za septembar, oktobar, novembar. Međutim, poslodavac sindikatu još nije dostavio na konsultacije pravilnik i postoji osnovana sumnja da on neće biti usvojen u toku ove godine. JUAS je i po tom pitanju izuzetak od ostalih javnih zdravstvenih ustanova, jer u Pravilniku o radu nije definirano do kada se mora isplatiti plaća već se oslanjaju na druge pravne akte, a većina ostalih javnih zdravstvenih ustanova to rade najdalje do petog u mjesecu. Ukoliko je Program rada za 2023. tako pozitivan i JU Apoteke Sarajevo pozitivno posluje, kako to da radnici moraju "sanjati" kad će dobiti plaću koju su zaradili - kaže Sadiković.

Prema njegovim riječima, GALAS, galenska laboratorija, doživljava svojevrsni krah, jer više od tri mjeseca ne funkcionira usljed neadekvatnog planiranja tenderskih procedura i spore nabavke hemikalija i ambalaže, a proizvodnja čajeva je u potpunosti prepuštena drugoj farmaceutskoj kompaniji.

- Toliko o tome što je napisano u Programu rada: "unaprijediti sistem nabavke sirovina u cilju racionalizacije troškova..." U jednom periodu 2023. godine u apotekama također nije bilo hemikalija i ambalaže, pa je ustanova gubila na ugledu, ali i zaradi. Posebno bismo istakli netransparentnost u radu poslodavca i Upravnog odbora JU Apoteke Sarajevo, jer se nijedna odluka poslodavca (pogotovu ne o stimulacijama i dodacima na plaće) i Upravnog odbora ne objavljuje na web stranicama, a postoji osnovana sumnja da se već duže vrijeme nije održala nijedna sjednica Upravnog odbora - kazao je Sadiković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.