open-navfaktor-logo
search
Očekuju isplatu
Sadiković: Vlada FBiH sama je odredila iznos, nema razloga da svi u zdravstvu ne dobiju 2.500 KM pomoći
I radnici u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, njih oko 8.000, očekuju isplatu dvije prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine.
22.12.2023. u 08:21
get url
text

Iz sindikata u zdravstvu danas ističu kako nema razloga da i uposlenici u zdravstvenim ustanovama u KS ne dobiju jednokratnu pomoć, naročito nakon odluke Vlade FBiH da će svi oni koji primaju plaću iz budžeta Federacije dobiti pomoć od po 2.520 KM.

Senad Sadiković

Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, kaže kako su sve osnovne sindikalne organizacije poslale zahtjev prema svojim menadžmentima da se isplati jednokratna pomoć.

- Čekamo odgovor nadležnih institucija. Mi se nadamo da bismo tokom naredne sedmice, odnosno do kraja ovog mjeseca, trebali imati informaciju o isplati sredstava. Nema razloga da se to ne odnosi na cjelokupno zdravstvo u FBiH, a ne samo na KS. Vlada FBiH sama je donijela odluku i odredila iznos jednokratne pomoći - istakao je Sadiković.

 VEZANI TEKST - Oko 8.000 radnika u zdravstvu KS traži da im se isplate dvije prosječne plaće: Zavod ima novca

Na pitanje, da li je ijedan menadžment zdravstvene ustanove dostavio odgovor, Sadiković kaže da pojedini jesu.

- Neki nemaju sredstava, a neki su nam u svojim odgovorima naveli kako će izvršiti isplatu ako Zavod zdravstvenog osiguranja KS doznači sredstva. Sindikati su učinili sve što je do njih, očekujemo da u narednoj sedmici dobijemo odgovore - naveo je Sadiković.

Podsjetimo, Vlada FBiH 12. decembra donijela je Uredbu kojom je poslodavcima omogućeno da bez plaćanja poreza radnicima do 30. juna iduće godine isplate dvije prosječne plaće u Federaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.