open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Šahman ostala kod zahtjeva da joj se isplati 47.500 KM nematerijalne štete
Na ročištu po tužbi Bilsene Šahman protiv Bosne i Hercegovine, njena punomoćnica je u završnoj riječi zatražila od Suda da u cijelosti usvoji tužbeni zahtjev kojim, zbog neosnovanog lišenja slobode i nanošenja duševne boli, traži da joj se isplati iznos od 47.500 konvertibilnih maraka (KM) nematerijalne štete, dok je Pravobranilaštvo BiH osporilo taj tužbeni zahtjev.
19.10.2020. u 15:12
get url
text

Šahman je oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa.

Punomoćnica Mirna Delalić je rekla da ostaje kod tužbenog zahtjeva zbog neosnovanog lišenja slobode, pretrpljene duševne boli, povrede ugleda, časti i slobode te zbog straha i duševne boli zbog smanjene životne aktivnosti, a što je rezultat pritvaranja i određivanja mjera zabrane.

Magdalena Papić iz Državnog pravobranilaštva je kazala da osporava visinu potraživanog iznosa imajući u vidu broj dana koje je tužiteljica provela u pritvoru, kućnom pritvoru i ostalim mjerama zabrane.

Šahman je u svojstvu svjedokinje izjavila da je u januaru 2016. protiv nje krenuo postupak, da je uhapšena u svojoj kući i da je u pritvoru provela 26 dana, a poslije su joj bile određene mjere zabrane, odnosno zabranjeno da izlazi iz BiH i sastaje sa određenim osobama, što joj je predstavljalo problem na poslu zbog putovanja van države, kao i posjete roditeljima.

- Najteže iskustvo, strašno poniženje, šikaniranje. Uvjeti u kojima sam boravila nisu bili primjereni čovjeku. Ljekarsku pomoć sam dobila tek deseti dan - rekla je Šahman.

Zbog uvjeta koji su vladali u pritvoru, prema njenim riječima, obratila se ombudsmanu za ljudska prava, te je pritvorska jedinica dobila ukor i inspekciju, pa su kasnije poboljšali uvjete, o čemu ju je obavijestio ombudsman.

- Imala sam problema na poslu, firma u kojoj sam radila nije dobila ugovor sa dvije strane firme zbog postupka koji je protiv mene vođen - navela je Šahman.

Kada je, kako je kazala, imenovana za zastupnicu u Federalnom parlamentu, kolege s njom nisu htjele da se pozdravljaju, a bilo je zastupnika koji su imali optužnice za krivična djela s kojima su sasvim normalno komunicirali. Dodala je i kako je svoj paušal u Federalnom parlamentu dala djeci s poteškoćama u razvoju.

Sudski vještak neuropsihijatar doktor Abdulah Kučukalić je, iznoseći svoj nalaz i mišljenje, rekao da je konstatovao duševnu bol, strah i umanjenje opće životne okolnosti kao posljedicu djelovanja traumatske situacije koja je rezultat krivičnog procesa.

Šahman je u decembru 2018. godine, u predmetu s Fahrudinom Radončićem, Bakirom Dautbašićem i Zijadom Hadžijahićem, oslobođena krivnje za ometanje rada pravosuđa vršenjem pritiska na svjedokinju Azru Sarić da promijeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Sud će odluku po tužbi Šahman donijeti u zakonom predviđenom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.