open-navfaktor-logo
search
Profesor objasnio
Šain: Sve dok je suverene BiH, RS ne može povući saglasnost za reformu fiskalnog sistema i UIO
Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Željko Šain za Faktor je kazao kako je nemoguće da Republika Srpska povuče saglasnost za reformu fiskalnog sistema i Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), kako je to jučer najavio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
15.10.2021. u 14:53
get url
text

Dodik je nakon jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima pojedinih zemalja Evropske unije izjavio, između ostalog, kako je Republika Srpska za "ustavnu poziciju RS-a koja je jasna" i da će poduzeti mjere koje idu ka tome. Narednih dana će, kako je kazao, u Narodnoj skupštini RS-a ići ka tome da RS povuče saglasnost za reformu fiskalnog sistema i Uprave za indirektno oporezivanje.

VEZANI TEKST - Dodik: Kladim se da EU neće uvesti sankcije RS-u, novac možemo dobiti kod Kineza

Prema riječima Šaina, to što je Dodik izjavio je "politička priča jer takav sistem je faktički i uvjetovan ne samo formiranjem suverenosti jedne države, nego i zbog međunarodnih finansijskih institucija kao što je Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond".

- Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka, između ostalog, nadziru našu finansijsku stabilnost, a to znači fiskalne prihode i rashode. U tom pogledu, automatski bi bio upitan naš odnos prema MMF-u i Svjetskoj banci, a to su naše poveznice sa egzistiranjem na planeti Zemlji. Dakle, to je nemoguće – naglasio je Šain, dodavši kako bi to značilo da bismo mi došli u probleme sa međunarodnim finansijskim institucijama, te bi bila upitna naša saradnja sa MMF-om i Svjetskom bankom.

- Jednostavno, narušila bi se stabilnost Bosne i Hercegovine, ne samo ekonomska, nego i politička. Jednostavno, to je nemoguće uraditi. Ta priča je neostvariva dokle god je BiH nezavisna, suverena i međunarodno priznata zemlja od svih relevantnih međunarodnih institucija, UN-a, Svjetske banke, MMF-a i tako dalje – zaključio je Šain.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.