open-navfaktor-logo
search
Objavio Capital
Sajt UIOBiH pao zbog neplaćene domene od 120 KM
AUTOR: Capital/Faktor
14.06.2024. u 16:18
get url
text
Sjedište UIO BiH
Sjedište UIO BiH
Sajt Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine, koji je početkom sedmice bio nedostupan poreskim obveznicima, nije pao zbog kvara, nego je bio isključen zbog kašnjenja s plaćanjem obnavljanja domene .ba, objavio je portal Capital
Hiljade poreskih obveznika zbog toga u ponedjeljak nisu mogle pristupiti aplikaciji i završiti svoje poreske prijave, zbog čega su bili u riziku da budu kažnjeni sa 2.000 KM.
- Neko je napravio propust i nije uplatio domenu, koja za pet godina produženja košta od 120 KM do 170 KM. Bezbrojna obavještenja o isteku domene ignorisali su ili administratori UIO-a ili kompanija koja im to radi. Obnova domene se mora na vrijeme platiti ili vas isključe. Zato je aplikacija bila nedostupna. Malo je neobično da se to desi zato što obavještenja o isticanju domene na email administratora dolaze mjesecima prije gašenja. Tačnije, bombarduju vas obavještenjima, ali neko nije odradio svoj posao - objašnjava izvor Capitala.
U UIOBiH su se u ponedjeljak izvinili svim poreskim obveznicima koji su imali poteškoća sa predajom PDV prijava za mjesec maj 2024. godine zbog problema pristupa serverima na kojima se nalazi domena UIO i rekli da zbog tih propusta neće biti problema s rokovima za predaju poreskih prijava.
Na pitanja u vezi domene i isteka zakupa, koja je Capital postavio UIO-u, uputili su ih na sarajevski Unverzitetski teleinformatički centar preko kojeg ga plaćaju.
Međutim, u ovom centru nisu htjeli komentarisati okolnosti pod kojima je došlo do propusta i lopticu su prebacili na teren UIOBiH.
- Informacije o našim korisnicima ne možemo da vam damo i preporučujemo da zovete njih za sva pitanja - rekli su u UTIC Sarajevo za Capital.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.