open-navfaktor-logo
search
O sumnjivom konkursu
Salčin: Nije problem u tome hoću li ili neću biti direktor Agencije za javne nabavke, smeta mi nepravda
Odluka Vijeća ministara BiH kojom bi se potvrdio izbor Kenana Vehabovića (SBB) za novog direktora Agencije za javne nabavke BiH još se čeka.
24.07.2020. u 07:37
get url
text

On bi na ovoj funkciji trebao naslijediti aktuelnog direktora Đenana Salčina (SBB), nakon što je Agencija za državnu službu Vijeću ministara dostavila mišljenje prema kojem je on bio bolji na konkursu. Vehabović je zbog toga nedavno i podnio ostavku na funkciji sekretara Službe za zajedničke poslove Parlamenta BiH.

S druge strane, Salčin je nedavno pred članovima Istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama iznio u najmanju ruku čudne detalje o procesu izbora novog direktora Agencije, koji je još u toku.

- Ja vjerovatno više neće biti direktor Agencije za javne nabavke. Sve se poduzelo da ja to više ne budem jer ja nisam neko s kim se može manipulisati - kazao je članovima Komisije Salčin, izrazivši uvjerenje da je cijeli proces ustvari bio izrežiran.

Od koga i po čijem nalogu, kaže da ne zna.

- Mene je prvenstveno kao čovjeka povrijedio sam proces. Dakle, ja nemam problem da ja ne budem izabran, da nisam uradio neki zadatak ili nešto. Međutim, kad se vide ocjene komisije, vidi se da vam je jedan član komisije za jedno pitanje dao 90 bodova, a drugi 50. Znači, odmah tu vidite određene nelogičnosti - kaže Salčin u razgovoru za Faktor.

Posebno ga je, kaže, iznerviralo jedno od pitanja koje, "ne samo da se ne postavlja rukovodiocu neke institucije nego se ne postavlja ni kandidatu koji se prima u Agenciju za javne nabavke u domenu stručnog saradnika".

"Nije se žalio" 

- To je pitanje iz pravilnika o e-aukciji koje ne mora niko ni da zna jer je to nešto što sistem sam radi. Znači, kolko traje e-aukcija, ko je može zakazati i otkazati, pitanja tehničke prirode i ja otvoreno govorim da u Agenciji za javne nabavke odgovor na to pitanje zna troje ljudi koje radi u IT-u, zato što su direktno povezani sa tim. Pretpostavljam da i većina ugovornih organa ili operatera koji rade na javnim nabavkama ne znaju odgovor na to pitanje, upravo zato što to radi sistem - sam sistem zakazuje e-aukciju, prati tok e-aukcije, ugovorni organi praktično odu kući, a dešava se e-aukcija, niko ne sjedi za računarom i prati tok e-aukcije, znači to radi sam sistem, a jedino ponuđači ako podnose ponude, aktivno učestvuju u tom dijelu. Kad sam vidio da je moj protivkandidat dobio veće ocjene za to pitanje u odnosu na mene, to me nekako kao čovjeka razočaralo - kaže Salčin i dodaje da je za razliku od protivkandidata on kod sebe imao i literaturu koju je imao pravo da koristi tokom ispita i "prosto ne može da vjeruje da je protivkandidat dao bolji odgovor".

Osim toga, ističe i činjenicu da je 10. juna održan pismeni ispit, da bi po dolasku na pismeni dio ispita kandidati bili obaviješteni da će isti dan u 15 sati biti održan i usmeni dio ispita.

- Desetog je usmeni završen u 15 sati, a 12. juna je Agencija za državnu službu već proslijedila Vijeću ministara mišljenje u vezi s tim konkursom i čak u tom mišljenju stoji na dnu kao posebna napomena da u predmetnom postupku nije bilo izjavljene žalbe. Žalba se nije mogla ni izjaviti jer sam ja obavijest pismenim putem dobio tek 18. juna, a pravo na žalbu imate po prijemu pismene obavijesti na kućnu adresu u roku od osam dana od datuma prijema. Tako da i Agencija za državnu službu, da li namjerno ili nenamjerno - ne znam, prema Vijeću ministara nije iznijela stvarne činjenice - kaže naš sagovornik.

Ističe da mu je najviše ustvari i zasmetala ta, kako je naveo, nepravda.

- Meni kao Đenanu Salčinu je najmanji problem hoću li ja ili neću biti direktor Agencije za javne nabavke, ali iritiraju me te neke stvari, ja sam tako i u životu naučio, razumijem ja gdje mi živimo, da smo zemlja u tranziciji, ali ne mogu baš trpiti takav vid nepravde, pogotovo nakon što sam imao uvid u pojedinačno ocjenjivanje, gdje imate razliku od 30-40 bodova u ocjenjivanju po osnovu istih pitanja, tako mi je sve to malo bilo čudno i imao sam osjećaj da je sve  izrežirano. Opet kažem, nikoga ne smatram krivim, nisam nigdje ni izjavio ništa loše ni gospodinu Vehaboviću, ni predstavnicima Agencije za državnu službu, nego sam ja više izrazio nezadovoljstvo na tom Odboru samim načinom kako se to izvelo - kaže Salčin.

Kenan Vehabović: Zbog izvjesnog imenovanja podnio ostavku na funkciji sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH

Dodaje da je iskoristio pravni lijek, odnosno uložio žalbu na odluku Agencije.

- Odbor za žalbe, koliko ja znam, do danas nije donio nikakvo rješenje. Oni su mene obavijestili da su dobili moju žalbu, da je ona blagovremena, da su zatražili od Agencije za državnu službu dokumentaciju i da će se javiti nakon što donesu odluku. Sad pretpostavljam da se čeka ili odluka Odbora za žalbe ili neka odluka Vijeća ministara jer vidim da je to mišljenje Agencije za državnu službu bilo dostavljano Vijeću ministara, međutim nije stavljano na dnevni red sjednica jer nije bilo dogovora oko te tačke - kaže Salčin.

Šta je u pozadini priče, posebno uzevši u obzir da su i on i Vehabović kadrovi SBB-a, tvrdi da niti zna, niti može i naslutiti.

- Sve informacije koje imam su nepouzdane. Znate da uvijek kad se dešava neki konkurs imate neke brižne prijatelje i neke neprijatelje, pa ne znate više ni kome vjerovati. Konkurs je završen još u novembru prošle godine i tad se pojavila nezvanična informacija ko se prijavio na konkurs, ko će biti novi direktor, ali onda je otišao stari saziv Vijeća ministara, došao novi i onda se desila korona i sve je to bilo stavljeno u drugi plan. Potom se sve nekako odigralo brzo - i formiranje komisije i pismeni i usmeni i nekako sve. Znači, desetog popodne smo imali usmeni intervju, a 12. je to mišljenje dostavljeno već Vijeću ministara, to je faktički jedan radni dan, čak je i tom aktu bilo grešaka, pa je ostao broj protokola, odnosno broj dopisa iz 2016. godine. Znači, neko je radio bukvalno copy/paste tog nekog akta i iz toga se vidi da se nekom žurilo. Zašto se nekom žurilo, po čijem nalogu, ja stvarno ne znam i je li uopće po nečijem nalogu - kaže Salčin.

Nije se, dodaje, previše ni raspitivao jer, kako kaže, "dobijate puno informacija iz različitih izvora, a niko nema neke pouzdane informacije, sve je to rekla-kazala i onda se samo dodatno opteretite i unesete neki nemir koji vam je nepotreban".

- Smatram da sam radio svoj posao pošteno i odgovorno, ovo vrijeme koje sam bio, pogotovo u ovo doba pandemije, da smo podigli Agenciju na jedan viši nivo, da smo imali stvarno ograničene resurse, nas dvadesetak je iznijelo ogroman posao, stavili Agenciju na dobre temelje i neka neko nastavi. Nigdje ne piše da mora Salčin biti direktor, uopće nemam problem s tim, niti je meni to ko obećao niti sam predodređen za to radno mjesto, međutim imam pravo da se ljutim kad vidim način kako se neke stvari rade - izričit je Salčin.

Konkurs je svakako morao biti poništen

U pojedinim medijima problematizirana je i činjenica da je Salčin u januaru 2017. godine imenovan za vršioca dužnosti direktora Agencije, a da je na toj funkciji ostao četiri godine, iako po Zakonu neko može biti v. d. više od šest mjeseci.

Salčin pojašnjava da u vrijeme kada je on imenovan za vršioca dužnosti nije postojalo to vremensko ograničenje.

- To se može pronaći u Službenom listu, u samom rješenju piše odluka Vijeća ministara u kojoj se navodi se imenuje do daljnjeg. Negdje krajem 2018. godine, znači više od godinu poslije mog imenovanja, skoro dvije godine stvarno je Vijeće ministara donijelo tu odluku da se onaj ko se imenuje za vršioca dužnosti ne može imenovati na period duži od šest mjeseci i da se u tom roku provede konkursna procedura. Ja sam tada kad je ta odluka izašla kontaktirao Sekretarijat i oni su mi rekli da ta odluka ne vrijedi za mene, odnosno za bilo koga ranije imenovanog jer se ta odluka ne može retroaktivno primijenjivati - pojašnjava Salčin.

U međuvremenu su mediji otkrili i da je ovaj konkurs sporan i zbog toga što je 2016. godine Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, poništilo u cijelosti javni oglas za izbor direktora zbog "neadekvatnih posebnih uvjeta".

- Ja to iskreno nisam znao, a evo ispada sad da je to najbitnija stvar zato što je Agencija za državnu službu krajem 2015. pokrenula konkurs za izbor direktora u skladu sa odlukom Vijeća ministara, a 2016. godine je konkurs išao, prijave su došle i onda je Ministarstvo civilnih poslova tražilo da se to poništi. Ja sam sad istraživao malo, tražio kroz našu poštu - nije nigdje definisano koji su to uvjeti bili, samo je napisano tako i ADS je obavijestio Agenciju za javne nabavke da je taj konkurs poništen. Sad se, međutim, ispostavilo da je ovaj konkurs faktički identičan sa onim prethodnim koji je već jednom poništen. Sad je na Vijeću ministara da li će oni poništiti i ovaj konkurs. Ja sam se konsultovao s pravnicima i oni kažu da je to element preko kojeg se ne može preći. Znači, ako je jednom dat nalog da se nešto poništi, onda je Agencija za državnu službu to morala promijeniti. Šta se trebalo promijeniti, to su oni trebali saznati jer njima je dat nalog da se to promijeni. Zašto se to nije promijenilo, da budem iskren, ja ne znam, tako da je to sve nekako malo čudno - zaključuje Salčin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.