open-navfaktor-logo
search
Javne nabavke
Salčin: Tražili smo dokumentaciju o slučaju "FH Srebrena malina", od početka pandemije poslali smo pet predmeta tužilaštvima
Đenan Salčin, direktor Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine, u vezi s kupovinom respiratora koje je Civilna zaštita Federacije BiH nabavila preko firme FH Srebrena malina, ocijenio je da još ima mnogo pitanja u vezi s tim poslom, a na koja trenutno nema odgovora. 
29.04.2020. u 12:27
get url
text

- To sve moramo ispitati. Prema Vladi FBiH i prema Federalnoj upravi Civilne zaštite smo uputili dopis da nam dostave kopletnu dokumentaciju u vezi s ovom nabavkom. Potpuno je nevjerovatno da mi ni danas ne znamo ko je nabavio te respiratore. Mi još nemamo relevantan dokaz ko je ovoj kompaniji prebacio 10 miliona maraka, na koji način je izabrana... Ugovor ne možete tek tako nekome dodijeliti. On mora da ispuni ili ekonomsko-finansijsku sposobnost, ili što je u ovom slučaju još važnije, mora ispuniti tehničku i profesionalnu sposobnost da takva kompanija uopće može uvesti takve stvari - kaže Salčin. 

U konkretnom slučaju, kako kaže Salčin, CZ i Vlada FBiH nisu bili dužni obavijestiti Agenciju za javne nabavke o ovom poslu. 

- Ali sa aspekta struke i trenutne situacije, smatram da su trebali bar upitati - zaključio je. 

Salčin kaže da je po pitanju javnih nabavki ovaj slučaj samo vrh ledenog brijega. Podsjetio je i da se mora izmijeniti Zakon o javnim nabavkama, a čiji nacrt već skoro dvije godine čeka na parlamentarunu proceduru. 

- Moramo ojačati monitoring postupaka javnih nabavki. Mi smo u 2019. godini pokrenuli više od 25.000 prekršajnih prijava i četiri krivične prijave, ali sudovi jako sporo rade. Danas je ovo 10 i po miliona, a mi se iz Agencije za javne nabavke susrećemo sa sa sličnim stvarima svih prethodnih godina. Država je jaka onoliko koliko su jake njene institucije. Mi kao Agencija nažalost nemamo kapacitet da iznesemo sve ove stvari. Intenzivno već mjesec radimo sa svim tužilaštvima u BiH. Od početka pandemije COVID-19 proslijedili smo već pet predmeta tužilaštvima - kaže Salčin za Al Jazeeru. 

U javnim nabavkama u BiH se godišnje potroši više od tri i po milijarde KM. Direktor Agencije kaže da korupcije i zloupotreba ima. 

VEZANI TEKST - Direktor Agencije za javne nabavke BiH na more otputovao službenim automobilom?!

- Problem je što su ti obrasci ponašanja sasvim normalni. Pojedinci vjerovatno, kao i u ovoj nabavci koja je sada bila, ne kriju ništa. Oni vjerovatno komuniciraju mobitelima, mailovima, dogovaraju te stvari, nalaze se na određenim mjestima. Pazite, ja ću 10 puta prolaziti kroz crveno svjetlo, ako me niko ne kazni, jedanaesti put ću proći kao da je zeleno. Drago mi je da su se svi mediji podigli. Nažalost, do sada je bilo samo par medija koji su se bavili istraživačkim novinarstvom i davali pažnju javnim nabavkama. Sa javnim novcem se mora postupati odgovorno, transparentno i pošteno. Pregovarački postupak je jedan od najnetransparentnijih. On je prije pandemije bio jedan od najčešće zloupotrebljavanih članova Zakona - objašnjava Sačin. 

Država mora poslati poruku da se ovakvo ponašanje više neće tolerisati, zaključio je direktor Agencije za javne nabavke BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.