open-navfaktor-logo
search
Suđenje Novaliću i drugima
Salčin u sudnici rekao šta su mu javili iz kabineta Edite Đapo, Kolić puštao tonske snimke sa sjednice Vlade FBiH
U Sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu Respiratori, a koji se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora, koje je Federalna uprava civilne zaštite nabavila za potrebe Federacije BiH posredstvom firme Srebrena malina.
19.03.2021. u 16:45
get url
text

U ovom predmetu sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru civilne zaštite Fahrudinu Solaku i direktoru srebrene maline Fikretu Hodžiću.

Tužilaštvo BiH na teret im stavlja udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Optužnicom je obuhvaćena i Jelka Milićević, zamjenica federalnog premijera i ministrica finansija FBiH, koja je optužena za nesavjestan rad u službi.

Tužilaštvo je danas kao prvog svjedoka saslušalo Đenana Salčina, nekadašnjeg vršioca dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH.

VEZANI TEKST - Pročitajte cijeli stenogram sa sjednice Vlade FBiH na kojoj se govorilo o javnim nabavkama u vrijeme COVID-19

Odgovarajući na pitanja tužioca Mirze Hukeljića, Salčin je kazao da je u martu prošle godine bio na funkciji vršioca dužnosti direktora Agencije za javne nabavke BiH, a trenutno radi na projektima koje finansira USAID kao ekspert na poslovima reforme javne uprave.

On je, između ostalog, govorio šta se dešavalo na proširenoj sjednici Vlade FBiH koja je održana 16. marta prošle godine.

Kazao je da se sam javio premijeru Novaliću i tražio da bude prisutan na sjednici, jer su, kako je naveo, "imali saznanja da se ide na suspenziju Zakona o javnim nabavkama". 

Kazao je kako se ne može sjetiti precizno od koga je to saznao ali da misli da mu je to rekao neko iz kabineta ministrice Edite Đapo.

Rekao je i da je tom prilikom u sali bilo puno ljudi, da je između ostalih vidio Jelku Milićević, Fadila Novalića, Aljošu Čamparu, da su bili premijeri kantona i direktori kliničkih centara.

Dodao je da su mu najbliži bili direktori kliničkih centara i da je iz neformalnih razgovora sa njima stekao utisak da klinički centri nisu imali ni najosnovnije stvari, da je bila prevelika panika, a da je bilo malo vremena za reagiranje.

VEZANI TEKST - Đenan Salčin, "tumač" nabavki kojeg Tužilaštvo ne spominje: Šta je zaista rečeno na sjednici Vlade?

Rekao je i da je "gospođa Izetbegović (Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, op.a.) u jednom trenutku rekla da ima spremnih 30-ak respiratora, koje mora kupiti odmah", kao i da je u jednom trenutku rekla "vi ćete biti krivi ako ne mognemo nabaviti opremu".

Na ovo je reagirao advokat Kadrija Kolić, branilac Fahrudina Solaka, koji je kazao da Salčin treba svjedočiti o onome što je bilo na zvaničnom dijelu sastanka i o čemu je pitan u Tužilaštvu, a ne o neformalnim razgovorima koji su vođeni.

- Tužilac pokušava ispraviti ono što sam ja najavio - kazao je Kolić.

Kolić je, naime, pribavio audiosnimak te sjednice i planira puštati dijelove kako bi se čulo ko je šta tom prilikom kazao.

Iako je tužilac Mirza Hukeljić prigovarao, pušteni su snimci dijela sjednice, gdje se zaista čuje Salčin, koji ne spominje član 21. Zakona o javnim nabavkama (nabavka putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja, za koji je kasnije tvrdio da je trebao biti primijenjen), nego samo član 10. (izuzeće od primjene Zakona, po kojem su nabavljeni respiratori).

Salčin je kazao, kako ipak misli da je na sjednici spominjao i mogućnost primjene člana 21. 

Nakon sjednice Vlade, svjedočio je dalje Salčin, kontaktirao je predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, sa kojim je zakazao sastanak.

Na tom sastanku je, kaže, Tegeltija rekao da se treba hitno reagovati i da se dok je na snazi postojeći Zakon ne može tako brzo nabaviti, a da mu je on rekao da to nije tačno i da su se dogovorili da Agencija uputi saopćenje u kojem će detaljno pojasniti kako ugovorni organi mogu nabavljati opremu bez da se suspenduje zakon.

Saopćenje su 17. marta oko 15 sati poslali kroz sistem, gdje svaki ugovorni organ ima pristup, to je trajalo cijelu noć, poslano na oko 17.000 adresa. Ujutro oko 9 su svi dobili to obavještenje kroz sistem, ustvrdio je Salčin.

Kazao je da je agencija monitoring nabavki koje je vršila Federalna uprava civilne zaštite pokrenula nakon upita portala Fokus i Transparency Internationala.

Rekao je da u Agenciji za javne nabavke nisu znali ko je provodio postupke nabavke, te su se obratili i Vladi i FUCZ-u. Iz Vlade su dobili odgovor da to nabavlja FUCZ. Od FUCZ-a su također dobili odgovor, uz koji im je dostavljena odluka o izuzimanju, ponuda i prijedlog ugovora FUCZ-a i firme koja je bila isporučilac.

Tada su, kaže, konstatovali da se ne slažu opisi ugovora koji su dostavljeni i oni koji su objavljeni na portalu Klix, te su vidjeli da se razlikuje naziv uređaja.

Ponovo su kontaktirali FUCZ, gdje im je obrazloženo da se radi tehničkoj grešci, te da postoji samo jedan ugovor.

Advokatica Vasvija Vidović pitala je svjedoka da li bi bilo fer zaključiti da su tada direktori kliničkih centara tražili hitnu reakciju Vlade vezano za nabavku zbog svjetske situacije na tržištu, na što je Salčin odgovorio potvrdno.

VEZANI TEKST - Salčin: Mediji su nametali pitanje Srebrene maline, ona nije sporna, postupak FUCZ jeste jer tad nisu bili ugroženi životi

Svjedok se složio sa njenom konstatacijom da je tada većina zemalja proglasila stanje prirodne nesreće, da je WHO ocijenio da je epidemija stigla do kritične tačke i preporučio državama da hitno reaguju.

Također se složio da je FBiH tada proglasila stanje nesreće, a Evropska unija zatvorila granice da bi suzbila širenje virusa, kao i da je EU uvela restrikcije izvoza lijekova i medicinske opreme.

Odgovorio je potvrdno i da je prije donošenja zaključaka Vlade on kazao "da se može izvršiti nabavka u roku sat vremena, te da je dovoljna narudžbenica, odnosno da samo ugovorni organ mora donijeti odluku, dovoljne su dvije rečenice i da direktor napiše da se izuzima od Zakona o javnim nabavkama".

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 24. marta, kada će biti saslušana nova dva svjedoka Tužilaštva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.