open-navfaktor-logo
search
Zadovoljan životom
Salem Abazović, ovčar iz Bistrice kod Gornjeg Vakufa: Omladina hoće u firmu osam sati odraditi i da ima lufta hodati
Lijep i sunčan dan kao da je početak jeseni, a ne početak zime u Bistrici kod Gornjeg Vakufa, gdje živi ovčar Salem Abazović.
23.12.2023. u 18:19
get url
text

Kaže neka sunca jer mu svaki lijep dan na sijenu i stočnoj hrani uštedi 150 KM.

Dobra je dodaje, i cijena janjaca, pa je posao s ovcama jako unosan. Zbog toga mu i nije jasno zašto mladi ne žele ovce, a hoće novce.

- Lahko je gladan stomak najesti, ali nije oči. U koga su oči gladne, kad bi mu sve do boga dao, njemu je malo - govori 62-godišnji Salem novinaru Srećku Stipoviću.

Osim Salema, na tom području samo je još jedan ovčar.

- Neće narod, pogotovo omladina. Svako gleda da ide u firmu, osam sati odraditi i da ima lufta hodati. Ili ga je sram, šta će me biti sram, gdje bih zaradio te pare, nigdje. Nit potežeš leđima, stolicu ponesem, povazdan sjedim. Kad je ovih dana bilo hladno i padalo, gore u stranama naložim vatru i kraj vatre po čitav dan sjedim, a ovce se samo u krug vrću, kopaju, najedu se, ko burad uvečer budu - priča Abazović.

Kaže kako je cijena kilograma žive janjetine 10, a da se pečeno prodaje za 50 KM.

- Mene ta cijena zadovoljava, a i trgovce još bolje nego nas - govori Salem.

Trenutno mu stado broji više od 200 velikih ovaca.

- Imam i janjadi, a ponovo se "ganjaju". Po dva puta će se janjiti ove što su se pojanjile. Oko 30 ih se ojanjilo prije mjesec dana, a sad se ponovo "ganjaju". Pramenka je za ovo područje najbolja. Neko nabavlja i rude, jedan mesar ovdje nabavio je neke francuske bijele rude, ali ih on hrani, trpa ih silažom - priča Abazović i dodaje da je zadovoljan i poticajima koje država daje.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.