open-navfaktor-logo
search
Bajram u Mostaru
Salem ef. Dedović na bajramskoj hutbi: Sloboda je blagodat koju treba cijeniti i u nju stalno ulagati
Bajram-namaz na području Mostarskog muftijstva jutros je klanjan u 164 džamije i mesdžida. Centralna bajramska svečanost održana je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru, gdje je bajram-namaza predvodio mostarski muftija mr. Salem-ef. Dedović.
28.06.2023. u 08:10
get url
text
Bajram u Mostaru
Bajram u Mostaru

Tumačeći obrede hadža i njihova značenja, u uvodnom dijelu hutbe, muftija je ukazao na važnost svjedočenja vjere u njenoj punini, te odbacanja koncepata ružnog ponašanja koja degradiraju dostojanstvo čovjeka.

Na tim premisama muftija se osvrnuo i na neka od aktuelnih društvenih procesa koji se odvijaju u Mostaru i Hercegovini.

Odbacio je prigovore nekih interesnih sfera koje Islamsku zajednicu (IZ) u BiH i u Mostaru optužuju da se svojim glasnim stavovima miješa u dnevnu politiku.

- Mi se ustvari brinemo za budućnost i sudbinu i naše države, naroda i vjere na ovim prostorima. Naša časna uloga i zvanje koje nosimo obavezuje nas da na tom putu ne posustanemo - naglasio je muftija.

Naglasivši da se Islamska zajednica ne rukovodi dnevno-dunjalučkim prolaznim interesima i nadilazi svaku stranačku politiku, muftija je podsjetio da se IZ u problematiku oko Lakišića vakufa i Centralne zone grada Mostara nije uključila samo u ovom trenutku, već da je o tome jasno i glasno govorila godinama.

- Nije naš problem što to nisu čuli, odnosno nisu htjeli da čuju oni koji bi da naše istrajavanje po tom pitanju dovedu u neki politički kontekst - kazao je muftija.

Potom je protumačio primjer Poslanika Ibrahim, a.s., koji se nije dao pokolebati u izvršavanju preuzetih emaneta, podnoseći najveće žrtve koje čovjek može podnijeti na ovome svijetu, na što asocira niz obrednih radnji hadža.

Bajram u Mostaru

- U primjerima poslanika Ibrahima i Muhammeda, a.s. istaknuto mjesto imaju njihove porodice; supruge i djeca. Oni dosljedno slijede ono što naučavaju njihovi rodočelnici. Oni pomažu Allahovu vjeru doprinoseći u vjerovjesničkoj misiji. Djeca i roditelji snažno i zajedno, baš onako kako je to potrebno i danas da bude, trebaju čuvati našu muslimansku porodicu od brojnih nasrtaja kojima je cilj da se ona rastoči, obesmisli i stavi u drugi plan - naveo je muftija.

Kao odgovor na sve izazove savremenog načina života preporičio je punu posvećenost novim generacijama koje su izložene raznim manipulacijama ideoloških obrazaca.

- Ti obrasci njihovu pažnju usmjeravaju samo na njih same (da samo na sebe misle, ne vide i ne osjećaju za druge), na vlastito tjelesno uživanje koje ne prati nikakva odgovornost prema životu. Lijek je u tome da promovišemo brak i stupanje u bračnu zajednicu, rađanje djece i podizanje potomstva u legitimnom braku - kazao je muftija podsjetivši na propise islama po ovim pitanjima.

Krtitčki se osvrnuo i na subkulturalnu pojavu masovne preokupacije virtuelnim svijetom na uštrb realnog života.

- Trebamo biti svjesni da vrijeme koje uzalud potrošimo u virtualnom svijetu i ispraznim parlaonicama itekako ostavlja traga na naše promišljanje, mentalni sklop, otuđuje nas od stvarnosti, od života. Vrijeme je dragocjenost, a svaki izgubljeni trenutak, sahat ili dan ne može se vratiti niti nadoknaditi - naglasio je muftija.

U završnim porukama bajramske hutbe muftija je podsjetio na činjenicu da je sloboda blagodat koju treba cijeniti i u nju stalno ulagati.

- Događaji iz naše skorije prošlosti kada smo izvojevali pravo na našu slobodu u svim segmentima života obavezuju nas da preispitamo jesmo li danas dosljedni u čuvanju tih dostignutih nivoa slobode? Držimo li do vlastitoga dostojanstva, trudimo li se da mišlju, riječju i djelom pripadamo svojoj zajednici, da budemo sretni što smo dio kulture i naroda koji misli i odlučuje o svojoj sudbini, i da smo ponosni na svoje ime, jezik, vjeru i domovinu - naglasio je.

Na kraju hutbe se zahvalio svim džematlijama i građanima Mostara za njihovu javnu podršku legitimnim zahtjevima Islamske zajednice da se na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa izgradi dostojno zdanje koje bi Zajednicu okupilo da može u svoj svojoj brojnosti i masovnosti okupljati se bajram-namazima i drugim važnim velikim svečanostima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.