open-navfaktor-logo
search
Diskriminacija
Salkić: Doći će dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u RS-u sa druga dva jezika
Povodom obilježavanja Dana maternjeg jezika oglasio se Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a rekavši da je negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u entitetu RS sastavni dio sveopće sistemske diskriminacije Bošnjaka u tom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.
21.02.2024. u 18:53
get url
text

- Danas kada cijeli svijet obilježava Dan maternjeg jezika moramo iznova podsjetiti domaću javnost, ali i predstavnike međunarodne zajednice, da se u entitetu RS u Bosni i Hercegovini Bošnjacima uskraćuje pravo da maternji jezik izučavaju i imenuju onako kako osjećaju i žele.

Negiranje bosanskog jezika kao maternjeg jezika Bošnjaka u ovom entitetu sastavni je dio sveopće sistemske diskriminacije Bošnjaka u ovom entitetu koja se provodi sa ciljem mirnodopskog progona radi realizacije neostvarenog ratnog cilja o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru - kazao je Salkić i dodao:

- Na današnji da iznova apelujem na vlasti ovog entiteta da ispoštuju ustavno i zakonsko pravo Bošnjacima u ovom entitetu da svoj jezik imenuju kako oni žele, što je u skladu sa mišljenjem Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Vrhovnog suda entiteta RS, ali i sudova u Bijeljini i Srebrenici.

Pozvao je međunarodne organizacije u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika da djeluju na cijeloj teritoriji države Bosne i Hercegovine "sa ciljem ostvarenja osnovnih ciljeva svojih misija, a ne da se povlače pred diskriminacijom koju zagovara i provodi vlast entiteta RS prema Bošnjacima".

- Izražavajući zahvalnost djeci i roditeljima širom ovog entiteta koji dižu svoj glas boreći se protiv diskriminacije koja se provodi u obrazovnom sistemu i javnom prostoru protiv bosanskog jezika, uvjeren sam da naša borba neće biti uzaludna i da će doći dan kada će se bosanski jezik izučavati ravnopravno u ovom entitetu sa druga dva službena jezika u Bosni i Hercegovini.

Bosanski jezik je viševjekovna historijska činjenica i on će kao takav ostati i opstati. Nikakvo negiranje je neće promijeniti. Historija će pamtiti one koji su pokušali provođenjem diskriminacije negirati bosanski jezika kao što će pamtiti i one koji su počinili teške zločine i genocid nad Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine – poručio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.