open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Salkić: Dodik šovinističkim tezama pokušava opravdati genocid nad Bošnjacima
Stav mađarskog premijera Viktora Orbana, kako je to na društvenim mrežama prenio predstavnik njegovog ureda Zoltan Kovacs, da je "izazov sa Bosnom i Hercegovinom kako integrirati zemlju sa dva miliona muslimana", u decembru prošle godine izazvao je žestoke osude domaće i međunarodne javnosti.
14.09.2022. u 19:18
get url
text

Orbanov prijatelj, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije tada osudio rasisitičku izjavu mađarskog premijera. Naprotiv, njih se dvojica kontinuirano nadopunjavaju u fašističkim idejama.  

Na današnjoj posebnoj sjednici NSRS-a Dodik je poručio kako je "BiH primjer da hrišćani i muslimani ne mogu da žive u harmoniji".

VEZANI TEKST - Skandalozne Dodikove poruke: BiH je primjer da muslimani i hrišćani ne mogu da žive u harmoniji

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić ističe kako su „u Bosni i Hercegovini harmoničan život različitih naroda i religija kroz historiju remetili nacionalistički srpski i hrvatski velikodržavni programi“.

- Stalna težnja ekstremne srpske i hrvatske politike na podjeli Bosne i Hercegovine prodikuje unutar bosanskih Srba i Hrvata netrpeljivost i mržnju prema Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Sama činjenica da smo svi bili Bošnjaci do početka 20. stoljeća bez obzira na vjersko opredjeljenje u potpunosti demantuje Dodikove šovinističke tvrdnje. Ideja Bosne i Hercegovine pobijedila je sve prethodnike koji su razmišljali poput šoviniste Dodika – poručuje Salkić u izjavi za Faktor.

Naglašava kako je "žalosno da mi danas u 21. stoljeću imamo na političkoj sceni ovakve šoviniste koji nažalost imaju podršku dijela svojih sunarodnjaka za ono što govori i radi".

- Njegovi stavovi puni mržnje imaju za cilj da svakodnevno produbljuje razlike i podjele unutar građana što može uzrokovati ugrožavanje mira i stabilnosti. Dodik svojim šovinističkim tezama pokušava opravdati genocid kojeg je počinila vojska i policija RS nad Bošnjacima – naglašava Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.