open-navfaktor-logo
search
Slobodno tržište
Salkić: Kanton Sarajevo gas može kupovati jedino od posrednika
Donošenje zakonskog okvira o gasu ne podrazumijeva da će Kanton Sarajevo ili bilo koji drugi potrošač prirodnog gasa moći direktno pristupiti evropskom tržištu, smatra direktor BH-Gasa
29.05.2019. u 07:16
get url
text
Jasmin Salkić
Jasmin Salkić

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto razgovarao je jučer sa federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima BH-Gasa o najavama o poskupljenju gasa.

- Kanton Sarajevo, kao najveći kupac plina, ne želi da bude talac visoke politike - rekao je premijer KS Edin Forto nakon sastanka o cijeni gasa sa predstavnicima Federalne vlade i BH-Gasa.

BH-Gasu nije poznato niti ima ikakvih indicija od dobavljača oko toga da će rješavanje ratnog duga prema Gazprom Exportu utjecati na smanjenje nabavne cijene gasa, kazao je za Faktor Jasmin Salkić, direktor BH-Gasa.

-Dakako da je BH-Gasu u interesu da se riješi ovo pitanje i mi smo svoj stav u više navrata dostavljali nadležnim instancama i isto vezivali za klirinški dug, kao jednu od izvodivih opcija. S druge strane, treba znati da niti jedna od republika bivše SFRJ nije zbog rješenja duga za gas dobila manju nabavnu cijenu gasa, i shodno tome nejasna je poveznica vezivanja komercijalnih odnosa na ovakav način – pojašnjava Salkić.

Izmjenu statusa Uredbe o organizaciji i regulaciji sektora gasne privrede u FBiH je nešto što relano treba očekivati, ali nakon donošenja državnog zakona o gasu usklađenog sa odredbama Trećeg Energetskog paketa, što će činiti osnov i za donošenje federalnog zakona o gasu, dodaje direktor BH-Gasa komentirajući namjere Vlade KS.

- Donošenje zakonskog okvira o gasu ne podrazumijeva da će Kanton Sarajevo ili bilo koji drugi potrošač prirodnog gasa moći direktno pristupiti evropskom tržištu jer gas nije virtuelna roba, već isključivo na bazi zaključenog ugovora sa snabdijevačem, dakle posrednikom. BH-Gas kako je i naglasio u više navrata apsolutno pozdravlja uređenje tržišta i shodno tome izuzetno je aktivan učesnik procesa koji bi trebali doprinijeti navedenom, ali u medijskom prostoru se vrlo često neopravdano spekuliše sa podacima da će gas biti jeftniji kad se uredi tržište.

Mnoge zemlje Evrope nisu uredile tržište gasa u skladu sa direktivama i to ne znači da imaju manju ili veću cijenu zbog toga. Potrošačima moraju biti prezentovane činjenice, a iskustva u regiji nažalost ne govore u korist tome. Ono što jeste ključ jeste sigurno snabdijevanje, i BH-Gas poduzima aktivnosti na realizaciji projekta koji bi trebao osigurati drugi pravac, a potencijalno i drugi ulaz prirodnog gasa – zaključio je Salkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.