open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik RS-a
Salkić: Lukačeva izjava da radi po uputstvu iz 1994. još jedan je razlog što Bošnjaci ne vjeruju MUP-u RS-a
Ministar unutrašnjih poslova bosanskoherecgovačkog entiteta Republika Srpska Dragan Lukač objasnio je kako djeluje MUP RS-a kada je u pitanju prikupljanje informacija.
13.03.2022. u 21:36
get url
text

VEZANI TEKST - Lukač: MUP RS-a neće ugroziti bilo koga, samo smo proširili proslavu Dana policije

- Uputstvom MUP-a RS-a iz 1994.  koje je ažurirano prošle godine, definisano je prikupljanje niza drugih relevantnih informacija s ciljem vladanja sigurnosnom situacijom - izjavio je Lukač, prenosi RTRS.

On je napomenuo da je jedno od ključnih načela za uspješan rad policije na sigurnosnom sektoru, načelo poznavanja lica i teritorije. Tako entitetska policija djeluje po uputstvu iz ratnih godina kada su njeni pripadnici ratne zločine širom Bosne i Hercegovine.

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta RS

- Suštinski problem Bošnjaka u ovom entitetu je što se trenutna vlast bosanskih Srba ponaša po matrici onih koji su presuđeni za genocid. Cilj je stvoriti uvjete u kojima Bošnjaci neće moći opstati da žive na ovim prostorima. Sve je to sa ciljem stvaranja ekskluzivnog srpskog pravoslavnog prostora - kaže za Faktor Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

Salkić ističe šta je jedan od najvećih problema bošnjačkih povratnika.

VEZANI TEKST - Salkić: Zašto policija entiteta RS evidentira Bošnjake, pripadnike Oružanih snaga BiH

- Jedan od glavnih razloga zašto Bošnjaci nemaju povjeranja u entitetski MUP jeste što se oni u svakom smislu osjećaju kao nasljednici policije čiji su dijelovi presuđeni da su učestvovali u činjenju genocida i drugih teških ratnih zločina. Današnji entitetski MUP baštini tu ideologiju i tradiciju pri čemu se ne odriču i ne distanciraju od presuđenih pripadnika policije za genocid i druge ratne zločine. Dakle, izjava ministra Lukača samo potvrđuje ono o čemu mi govorimo svih ovih godina - ističe Salkić.

Podsjeća i na skandalozno ponašanje policije RS-a.

- Zbog ovakvog pristupa u MUP-u RS-a je više od 95 posto Srba. Dalje, pjevaju srpske ekstremne, radikalne pjesme koje imaju za cilj poslati poruku zbog koga oni postoje i koga će i od koga da štite.Zbog toga ministar pripadnike MUP-a pozdravlja srpskim pozdravom "pomoz Bog junaci", sve sa ciljem slanja poruke da u entitetskom MUP-u ima mjesto samo za Srbe - podvlači Salkić.       

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.